Productiever werken met de 10 minuten regel

Productiever werken met de 10 minuten regel

Bij My Lovely Notebook zijn we dol op productiviteit. Niet alleen om onze dagen beter in te delen, maar ook hopen we mensen er mee te helpen. Wij hebben al een aantal artikelen geschreven over verschillende technieken om je productiviteit te verhogen (bijvoorbeeld de pomodoro methode en eet de kikker). Omdat mensen verschillend zijn en niet elke techniek voor iedereen is weggelegd behandelen we in dit artikel een nieuwe manier waarvan je in eerste instantie zult denken “menen zij dit serieus?”. We zeggen alleen: probeer het maar eens! De 10 minuten regel. 10 minuten om je productiviteit te verhogen.

Wat omvat de 10 minuten regel?

De 10 minuten regel zegt het al bijna: besteed niet langer dan 10 minuten aan een taak of opdracht. Onmogelijk horen we je zeggen. Geen enkele taak duurt korter dan 10 minuten. Dan geven we je de volgende opdracht mee: Elke taak die langer dan 10 minuten duurt knip je het op in kleine delen zodat deze niet langer dan 10 minuten vergeven. En wellicht een hele makkelijke die zo waar is als wat: zet anderen in om je te helpen. Volg onderstaande drie tips en probeer het eens. Wie weet werkt het voor jou!

1. Gebruik een timer

Hoe weet je dat je tien minuten bezig bent zonder je continu af te laten leiden door een klok?
Simpel. Gebruik een kook wekker of nog veel handiger, een timer op je telefoon. Elk apparaat met een minutenteller zal hierin voldoen. Een timer is je basis instrument. En wat doe ik dan als ik mijn taak in minder dan 10 minuten heb volbracht? Wees blij, je hebt hiermee tijd gewonnen. En mocht het nou zo zijn dat je timer afgaat en je bent nog niet klaar dan is dat geen probleem. Zeker in het begin niet, je bent er tenslotte nog mee aan het oefenen. Neem het wel mee als notitie voor jezelf. Als leermomentje voor jezelf. En als je dit opschrijft dan krijg je direct inzicht in hoe je je eigen tijd spendeert. Dit gaat je vervolgens weer helpen in het plannen/ indelen van andere dagen.

2. Maak het jezelf makkelijk

Wellicht sta je er sceptisch tegenover in het begin. Je zal echter snel genoeg zien dat je ongeveer elke taak opgesplitst kan worden in kleinere taakjes van 10 minuten. Dien je onderzoek te doen naar een nieuw onderwerp? Zorg er dan bijvoorbeeld voor dat je eerst 10 minuten gebruikt om alles op te schrijven wat je van dat onderwerp weet of denkt te weten. Vervolgens gebruik je 10 minuten om bijvoorbeeld achtergrond artikelen te zoeken en te scannen. En dan kun je nog 10 minuten spenderen aan het mailen en bellen van mensen om nog meer informatie in te winnen. Zo ben je binnen de kaders van 10 minuten heel erg effectief bezig.

3. Delegeer

Heb je altijd een enorme uitdaging met je dagindeling en met tijd. Dan is dit punt echt wat voor jou: delegeren. Nu begrijpen we best als je zegt dat het wel heel makkelijk is om dit te zeggen/schrijven. Want zo makkelijk hoeft delegeren ook niet te zijn. Misschien heb je wel moeite met dingen uit handen geven. Hierop willen we graag twee dingen zeggen: Zoek diegene die op die jouw taakje beter kan doen. Je hebt in je netwerk van collega’s en vrienden vast wel iemand zitten die jou zaken uit handen kan nemen. En twee, indien je te maken hebt met een deadline, wat is dan beter? Dat dingen opgeleverd worden of dat ze perfect zijn?

We horen graag of jij productiever bent gaan werken met de 10 minuten regel.

Meer lezen over productiviteit? Lees dan ook:
De 3 must haves voor productiviteit
De Ochtendmens: lekker positief en minder stress
Effectiever op kantoor: jouw not-to-do’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.