Focus op je taken met de Pomodoro techniek

Focus op je taken met de Pomodoro techniek

Werken met collega’s is over het algemeen heel erg fijn. Je hebt mensen om je heen die je om advies kunt vragen, even je frustratie van de laatste vergadering kwijt kunt of met wie je dat leuke televisie programma kunt bespreken. Ideaal als je er zelf onderdeel van bent. Deze verzameling van mensen zorgt er ook voor dat als jij je even wil concentreren het in een kantoortuin erg lastig hebt om dat voor elkaar te krijgen. Dat heeft tot gevolg dat jij voor jouw werk meer tijd nodig hebt dan zou moeten. De pomodoro techniek maakt het mogelijk om je te focussen op die taken die je vandaag af wil of af moet hebben.

Hoe gebruik je de Pomodoro techniek?

De pomodoro techniek kenmerkt zich doordat je in een vooraf vastgestelde tijdsspanne compleet gefocust aan de slag gaat. De tijd is wellicht korter dan je zou verwachten, namelijk 25 minuten. Niet te lang zodat je op voorhand er al tegenop gaat zien, niet te kort zodat je echt even kunt focussen. Heb je een taak die zeker meer tijd vraagt dan 25 minuten? Bepaal dan hoeveel pomodoro’s (stukjes van 25 minuten) je nodig hebt. Zo weet je én hoeveel tijd je voor een taak nodig hebt én kun je de taak in efficiënte stukken opdelen. Neem nu een kookwekker en stel deze in op 25 minuten.

Afleiding en pauze – zorg voor focus

Afleiding is de grootste kracht die ervoor zorgt dat jij niet aan je taken toekomt. Afleiding is er in vele soorten en maten. Ban deze allemaal uit. Heb je veel collega’s om je heen? Ga even ergens anders zitten of sluit je af middels bijvoorbeeld oordopjes. Sociale media een bekende afleider van je? Zet internet uit en/of leg je smartphone weg. Weet je van jezelf dat je die continue drang hebt om toch altijd je telefoon te checken? Stel je telefoon als beloning voor jezelf in het vooruitzicht. Want na hard werken is het ook tijd om te ontspannen. Gun jezelf deze ontspanning in de vorm van 5 minuten rust. Hierin mag je jezelf bij uitstek laten afleiden door je telefoon. Of pak even wat te drinken voor jezelf. Heb je meerdere Pomodoro’s achtereenvolgens te verwerken. Dan pak je na elke Pomodoro 5 minuten. Na de 3e of de 4e pomodoro neem je een wat langere pauze van 20 a 30 minuten.

Waarom de Pomodoro techniek voor je taken?

Pomodoro helpt je om van tijd je vriend te maken. Hik je tegen deadlines aan? Met Pomodoro deel je je tijd effectief in. Met volle concentratie krijg je uiteindelijk meer voor elkaar. Door jezelf te trainen om je af te sluiten voor afleiding zal je dit later steeds makkelijker afgaan. Ook hiermee ga je ervaren dat je je tijd beter besteed dan voorheen. Tenslotte, door jezelf efficiënt in te zetten hou je uiteindelijk meer tijd over. Meer tijd voor een vervolg taak en belangrijker nog, meer tijd voor jezelf.

Waarom Pomodoro Pomodoro heet, horen we je nog hardop afvragen: Dat komt van Francesco Cirillo, de bedenker van deze techniek. Hij bezat een tomaatvormige eierwekker en tadaa, de Pomodoro techniek is geboren.

Wil je meer weten over de pomodoro techniek, neem dan eens een kijkje op http://pomodorotechnique.com

Afbeelding: bakelyt / 123RF Stockfoto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.