Schrijf het van je af!

Schrijf het van je af!

De blaadjes vallen van de bomen. De dagen worden korter. Het is koud. En het einde van dit alles – het voorjaar – is voorlopig nog niet in zicht. Een najaarsdepressie of winterdepressie komt bij ongeveer 10% van de mensen voor. Je voelt je verdrietig en lusteloos, je bent snel geïrriteerd of prikkelbaar. Emigreren naar de zon is altijd een verleidelijke optie, maar misschien hoef je het iets minder grondig aan te pakken om je beter te voelen. Schrijf het van je af! 

Inzicht

Door je emoties – of dit nu leuke of minder leuke zijn – van je af te schrijven ontdek je soms dingen waarvan je niet eens wist dat ze er zaten. Zaken die misschien al heel lang liggen te sudderen die de oorzaak kunnen zijn van je gevoelens. Ik merk zelf dat wanneer ik aan het schrijven ben, er soms dingen op papier staan waar ik nooit bewust mee bezig was. Maar dit geeft mij juist meer inzicht en zorgt ervoor dat ik het probleem kan aanpakken bij de wortel.

Jij, je pen en je notitieboek

De grootste opdracht hierin is dan ook; schrijven zonder na te denken. Maak je even niet druk over zinsopbouw, grammatica of het perfect verwoorden. Nee, richt je gewoon op het schrijven. Laat de woorden uit je pen vloeien. Sluit je even helemaal af van alles en iedereen. Het is jij, je pen, je notitieboek en verder niets.

Wanneer schrijf je?

Zelf vind ik het fijn om mijn dag af te sluiten met mijn dagboek. Kopje thee, kaarsje aan en schrijven maar. Hiermee zorg ik er direct voor dat alle dingen waarover ik zou kunnen malen – en dus moeilijker in slaap kom – tackel. Ik maak mijn hoofd helemaal leeg door alles op papier te zetten. Maar misschien vind jij het fijner om het vlak na het werk te doen of direct als je ergens tegenaan loopt. Het hoeft ook zeker niet elke dag, ik sla ook soms gerust een week over als dat zo uitkomt. Het moet geen verplichting zijn, want het is alleen iets om jezelf te helpen. Alles is mogelijk, er zijn geen regels.

Niet van de lange verhalen?

Ben je niet van de lange verhalen en het vele schrijven? Gebruik hier bijvoorbeeld het boekje One Line A Day voor. Je kunt ook dagelijks een paar punten opschrijven. Kort en bondig. Hoe voel je je, waar komt dit door en wat heb je eraan gedaan van dit gevoel af te komen? Na verloop van tijd zul je patronen ontdekken, bijvoorbeeld waarom je boos wordt of wat je het best kunt doen om van het gevoel af te komen. En anders; alleen al het van je afschrijven kan enorm opluchten.

Ook positief

Wees een beetje lief voor jezelf en focus niet altijd alleen maar op het negatieve. Schrijf ook over de leuke dingen die je hebt meegemaakt. Misschien kreeg je vandaag wel een compliment van een collega over je werk of vond iemand je schoenen mooi. Of genoot je onderweg naar huis van de prachtige herfstkleuren die de bomen nu hebben. Door dit terug te lezen op een moment dat het iets minder met je gaat wordt je gegarandeerd opgevrolijkt!

Daisy

 

Mooie notitieboeken om van je af te schrijven

Over Daisy

Ik ben Daisy en blog op homeofdaisies.nl  over beauty, lifestyle en DIY. Omdat ik gigantisch chaotisch ben, heb ik altijd pen en papier bij de hand en heb ik werkelijk overal wel een notitieboekje voor. To do lijstjes, mijn blog, recepten en aantekeningen tijdens reizen. Schrijven maakt mijn leven overzichtelijk.

Eens per maand zal ik op mylovelynotebook.nl praktische tips en ervaringen delen over hoe notitieboekjes jouw leven leuker, makkelijker en georganiseerder kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.