Waarom is het goed om een dagboek bij te houden?

Waarom is het goed om een dagboek bij te houden?

Een dagboek is een geweldig iets om herinneringen, plannen en gevoelens op te schrijven. Je bewaart ze ergens, waar je ze altijd terug kan lezen en nooit meer vergeet.

Voor wie is een dagboek bestemd?

Een dagboek is tegenwoordig niet alleen voor tienermeisjes, maar voor iedereen. Je leest het goed! Iedereen kan een dagboek bijhouden. Het is niet zomaar een boekje met wat woorden, maar een waardevol item die jouw leven en ontwikkelingen beschrijft. Een dagboek kan door iedereen bijgehouden worden, op een manier waar jij je goed bij voelt. Ook is het een vorm van zelfreflectie, waardoor je je steeds meer bewust van jezelf wordt.

Voordelen van het bijhouden van een dagboek

Natuurlijk is het niet alleen ontzettend leuk om een dagboek bij te houden, het heeft nog méér voordelen!

Zoals ik hierboven al aangaf is een dagboek een waardevol item. Jouw herinneringen zorgen hiervoor. Door het herlezen van deze herinneringen werk je aan zelfreflectie en merk je misschien dat je door de tijd heen veranderd bent. Of misschien doe je alles nog precies zoals je het vroeger deed. Hoe leuk is het dan om successen van jezelf te lezen?

Een ander voordeel dat een persoonlijk dagboek biedt is het feit dat je je gevoelens van je af kunt schrijven. Het komt wel eens voor dat je niet weet waar je met je gevoel naartoe moet. Een normale reactie is dan, dat je een chaos aan emoties voelt opborrelen. Je vindt het niet nodig om álles met de buitenwereld te delen, maar je dagboek staat altijd voor je klaar. Deze oordeelt niet, luistert en bewaart je geheimen en gevoelens voor je.

Als je een eeuwige piekeraar bent, is het dubbel zo prettig om alles op papier te zetten. Zo zet je alles even op een rijtje. Een moment voor jezelf om de situatie met een neutrale blik te bekijken. Zo zie je sneller wat je er aan kunt doen om het op te lossen.

Een begin

Natuurlijk kan het voorkomen dat je niet goed weet hoe je moet beginnen en dat je niet elke dag weet wat wilt schrijven. Om je alvast op weg te helpen, heb ik een paar leuke ideetjes op een rijtje gezet.

 • Hoe voel je je vandaag? 

  Een vraag die elke dag wel beantwoord kan worden. De kunst is natuurlijk om verder na te denken dan “Ja, prima”. Denk goed na! Zijn er dingen die je blij gemaakt hebben? Of misschien wel dingen die je boos of verdrietig gemaakt hebben? Dingen waar je wel of geen mening over had? En waarom wel of niet?

 • Wat moet je nog doen? 

  Een goede vraag, zeker voor het einde van een lange dag. Heb je alles kunnen doen zoals je gepland had? Maak voor jezelf een checklist en kijk na of je alles gedaan hebt. Zo niet, kun je dit bijvoorbeeld opschuiven naar een andere dag.

 • Wat gaat er niet helemaal goed? 

  Is er iets waar je continu over piekert? Iets wat ervoor zorgt dat je steeds afgeleid bent? Schrijf eens alles op wat er in je opkomt en wat er precies mis gaat. Zo kun je een stuk beter relativeren en is het makkelijker om de oplossing te zien.

 • Wat als… 

  Lekker wegdromen, wie doet dit nu niet graag? Laat je fantasie op hol slaan! Wat als ik een piloot was? Wat als ik de lotto zou winnen? Wat als ik een wereldreis zou maken? Er is geen limiet bij de ‘wat als’ stellingen. En hoe leuk is het om gewoon lekker buiten de lijnen te denken?

 • Ik hou van… 

  Dingen waar je van houdt, mensen die je in je hart hebt gesloten en plekjes die je nooit meer zult vergeten. Maak er een mooie herinnering van of link de huidige dag aan de dag dat dit in je leven is gekomen. Zo creëer je een mooie happy list, waar je altijd naar terug kunt kijken als je even een dipje hebt.

 • Wat heb ik gisteren of vandaag allemaal meegemaakt? 

  Op 24 uur tijd kan er veel gebeuren. Is het heel verschillend ten opzichte van de dag ervoor? Zijn er dingen die je niet meer wilt vergeten? Of misschien kom je er wel achter dat je wat extra spanning in je leven kunt gebruiken. Spice up your life! Je schrijft je leven zelf. Letterlijk en figuurlijk. Met behulp van je dagboek, heb je dagelijks alle feiten op een rijtje. Je kunt deze vragen ook printen en in je dagboek plakken. Maak er iets moois van!

Conclusie

Kortom, een dagboek bijhouden heeft genoeg voordelen. Mocht jij al gebruik maken van een dagboek, dan verneem ik graag wat jouw ervaringen hiermee zijn. Laat gerust een reactie achter via de comments.

Als je nog geen dagboek bijhoudt, zou je het dan nu eens een kans willen geven? 

Liefs,
Simone

 

Inspiratie voor mooie dagboeken

Over Simone

Simone - 29 lentjes jong - Blogt dagelijks op Sim's Cup Of Tea .
- Droomt ervan om de hele wereld te zien - Bourgondische Limburger - Verslaafd aan sushi en tv-series kijken - Vind het leuk om herkenbare lijstjes te maken en deelt deze ook graag met de rest van de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.