Marc de Groot

Ondernemers en de kracht van hun notitieboek - Marc de Groot

Ondernemers en de kracht van hun notitieboek


Schrijven is erg belangrijk voor ondernemers. Ze hebben vaak een drukke agenda, veel afspraken en ontmoetingen met klanten en andere ondernemers. Daaruit volgen vele plannen, ideeën, inzichten en to-do’s. Deze moeten natuurlijk een goed plekje krijgen! Daarnaast spelen notitieboeken ook een belangrijke rol bij het vastleggen van je successen en het reflecteren.
 

Elke maand interview ik een ondernemer over het gebruik van hun notitieboek. Wat zijn hun voorkeuren, waarom schrijven ze zo graag? En wat brengt het ze. Ik hoop jou met deze interviews te kunnen inspireren! 

Marc de Groot

Marc de Groot is e-commerce strateeg bij DGOC, wat staat voor De Groot Online Consultancy. Hij helpt ondernemers en webwinkels met meer online succes. De slogan die hij hiervoor gebruikt is: Meer verdienen en minder uitgeven met minder marketing. Ook maakt hij een wekelijkse Online Marketing Podcast waarbij hij (online) ondernemers interviewt. Wij stelden hem een paar vragen

Wat betekent een notitieboek voor jou?

Ik ga de deur niet uit zonder notitieboek. Altijd heb ik standaard mijn laptop, headset en notitieboek bij me. Voor mij is het heel belangrijk om met een notitieboek rond te lopen en te schrijven. Het helpt mij informatie te verwerken en te onthouden. De notitieboeken die ik vroeger heb volgeschreven kijk ik nu eigenlijk nooit meer in. En dat is niet erg. Deze notitieboeken hebben hun functie vervuld. Ze hebben mij de ruimte geven om informatie tot mij te nemen en te onthouden. Daarnaast gebruik ik altijd een notitieboek tijdens seminars omdat ik het fijn vind om belangrijke punten en inzichten op te schrijven.

Hoe lang schrijf je al in notitieboeken?

Vroeger op school maakte ik natuurlijk al aantekeningen. En dat is eigenlijk niet opgehouden. Vanaf het moment dat ik ben gaan werken zat ik al vaak in de positie dat ik naar klanten moest of afspraken had en dus het een en ander op te schrijven had. Het is dus eigenlijk nooit gestopt.


“Ik kreeg er een beetje een Indiana Jones gevoel bij”

 

Wat is jouw voorkeur van notitieboek?

Eigenlijk was ik mij eerder niet bewust van mijn notitieboek voorkeuren. Ik kreeg vaak een notitieboek met bedrijfslogo van klanten of op evenementen cadeau. Totdat ik My Lovely Notebook tegen kwam op het Laser Focus Event. Want toen zag ik opeens hoeveel soorten er waren! Ik heb uiteindelijk voor Nkuku Timu notitieboek gekozen. Een stoer bruin leren notitieboek met katoenpapier. Ik kreeg er een beetje een Indiana Jones gevoel bij. Normaal gesproken ben ik in mijn communicatie strak en zakelijk en met dit notitieboek breek ik dat een beetje. Daardoor valt hij wel heel erg op. Ik vind het een mooi notitieboek die prettig in de hand ligt en kan ik goed mee voor de dag komen. Het valt me wel op dat elke keer bij afspraken met klanten het boek opvalt. Elke keer is het wel weer het onderwerp van gesprek. Daar stond ik eerder niet bij stil.

“ Vaak is bij klanten mijn notitieboek meteen het onderwerp van gesprek”

 

Hoe gebruik jij jouw notitieboek(en)?

Mijn notitieboek gebruik ik voornamelijk zakelijk. Achterin het notitieboek zet ik wel wat privé aantekeningen, zoals cadeau ideeën. Daarnaast neem ik hem altijd mee naar afspraken met nieuwe klanten en tijdens seminars schrijf ik in mijn notitieboek het meest. Ook reflecteer ik af en toe in mijn notitieboek. Eens in de zoveel tijd sluit ik mij zelf op in een stille ruimte zitten en schrijf ik mijn vraagstukken op en werk ik ze uit. Dan zie je op papier terug waar ik mee zit. Die denk-tijd is erg waardevol, maar helaas neem ik die als ondernemer te weinig.

Wat is jouw ultieme notitieboek tip voor de lezers van My Lovely Notebook?

Wat je veel ziet bij seminars als er een interessante PowerPoint slide is, dat mensen meteen hun telefoon pakken om er een foto van te maken. Als je het op deze manier doet, neem je de informatie minder goed op en je onthoud je de informatie eigenlijk niet goed. Want eerlijk, wanneer kijk je zo’n foto nou terug? Door te schrijven onthoud je dingen echt veel beter. Het is een didactische leertechniek. Daarom is mijn tip aan iedereen om te blijven schrijven!

 

Marc's favoriete notitieboeken

 

Ondernemers en de kracht van hun notitieboek – Marc de Groot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.