Kerst zonder stress

Kerst zonder stress

Terwijl we onze Sinterklaasgedichten nog eens nalezen, dompelen we ons huis langzaam in kerstsferen.
Naast de fonkelende kerstlichtjes, versierde bomen en mooi gedekte tafels lijkt deze gezellige tijd van het jaar vaak samen te gaan met kerststress. Naast alle leuke dingen, ‘moeten’ we heel veel van onszelf: de heerlijkste gerechten op tafel zetten en de origineelste cadeautjes kopen. In dit artikel geven we je een aantal tips om stressvrij de kerst door te komen.

Een compleet draaiboek voor de decembermaand is echt niet nodig maar met een paar to-do lijstjes maak je het jezelf wel een stuk makkelijker! Plan deze maand bewust wat vrije momenten in je agenda om te shoppen en te koken en laat vooral de gedachte los dat alles perfect zou moeten zijn. Uiteindelijk draait kerst om liefde en familie en daar kan niets tegenop!

Neem deze week een moment de tijd om een planning te maken. Stop het notitieboekje in je tas zodat je nieuwe ideeën er gelijk bij kunt schrijven.

Diner

Bedenk alvast hoe het kerstmenu eruit gaat zien. Pak tijdschriften en kookboeken erbij en schrijf per gang op welke ingrediënten je nodig hebt. Doe je boodschappen bij verschillende winkels? Maak dan een lijstje per supermarkt. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk en maak gerechten die je al kent. Kerst is niet het juiste moment om te gaan experimenten met nieuwe recepten. Als je iets maakt wat je al kent, sta je veel relaxter in de keuken. Vaak kun je door een kleine toevoeging een ‘simpel’ gerecht net iets specialer maken, bijvoorbeeld door een extra ingrediënt toe te voegen of het op een mooie schaal te presenteren. Je kunt het jezelf nog gemakkelijker maken door alle dingen voor te bereiden die je al eerder kunt maken. Zo kun je met Kerst genieten van het gezellig samen in de keuken staan met een wijntje in je hand!

Shoppen

Maak vervolgens een lijstje met alle personen voor wie je een kerstcadeautje wil kopen.
Schrijf achter elke naam twee of drie suggesties voor cadeautjes op. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer het ene cadeautje is uitverkocht. Haal ze zo vroeg mogelijk in huis en pak ze gelijk in. Dan hoef je je daar niet meer druk over te maken. Natuurlijk kun je ook online de leukste cadeautjes kopen! Bestel ze snel zodat je ze op tijd in huis hebt.

Om het winkelen nog leuker te maken kun je er ook een gezellige dag van maken en een kerstmarkt bezoeken. Je kunt hier je kerstinkopen doen en gelijk inspiratie opdoen. De volgende kerstmarkten mag je volgens ons niet missen:

  • Sissy-Boy kerstmarkt op het Amstelveld in Amsterdam. Struinen langs de kerstmarkten onder het genot van een glaasje gluhwein en live kerstmuziek. Zaterdag 12 december.
  • My Lovely Notebook staat op de Kerstmarkt in Haarlem met een prachtige collectie notitieboeken. Zaterdag 12 december op de Nieuwe Groenmarkt van 11:00 uur tot 19:00 uur en zondag 13 december op de Grote Markt van 10:00 uur tot 18:00 uur. 
  • Gratis foodtruckfestival ‘Alkmaar Smult’ met een winter bbq en een wintermarket voor de leukste cadeaus. Het weekend van 18, 19 & 20 december.
  • Swan Market in Rotterdam. Een heel weekend indoor Kerstshoppen op 18 en 19 december 2015.

Thuis

Kijk in woonbladen om ideeën op te doen voor het inrichten van je huis of het dekken van je tafel. Het stylen van je woonkamer hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Knip bijvoorbeeld een takje van een heg en leg die met een naamkaartje op elk bord. Of maak een ‘Christmas’ bord aan op Pinterest, de perfecte manier om inspiratie op te doen.

Natuurlijk kun je ieder gewenst to-do lijstje maken die je maar wilt. Wanneer je vanaf nu elke week een 1 of 2 uurtje(s) de tijd neemt om voorbereidingen te treffen en je lijstjes bij te houden, zal de kerst voor jou zonder stress verlopen.

Maak op kerstochtend een wandeling in het bos om je op te laden voor de dag die komen gaat en vergeet vooral niet te genieten van de gezellige momenten in december!

Happy Holidays!

Liefs, Merel

Over Merel Jegen

Ik ben Merel Jegen (27 jaar), net afgestudeerd aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie en ik woon in het centrum van Alkmaar. Schrijven is mijn passie en ik wil graag mijn eigen tekstbureau starten om als freelance tekstschrijver/journalist aan de slag te gaan. Mijn interesses liggen op het gebied van yoga & mindfulness, human interest, lifestyle, interieur, tijdschriften en koken.
Als perfectionist heb ik een passie voor organiseren en notitieboekjes. Artikelideeën, leuke adresjes of mooie quotes; ik gebruik ze overal voor. Ik vind heel fijn om in deze drukke, digitale wereld iets tastbaars in handen te hebben waarin ik inspirerende dingen kan opschrijven. Op die manier creëer ik een klein rustmomentje voor mezelf om alles te ordenen. Ik vind het dan ook ontzettend leuk dat ik jullie maandelijks met mijn artikelen mag inspireren op MLN over organiseren, productiviteit en balans brengen in je leven door middel van notitieboekjes!

Mereljegen.wordpress.com  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.