Vivianne Kroone

Ondernemers en de kracht van hun notitieboek - Vivianne Kroone

Ondernemers en de kracht van hun notitieboek


Schrijven is erg belangrijk voor ondernemers. Ze hebben vaak een drukke agenda, veel afspraken en ontmoetingen met klanten en andere ondernemers. Daaruit volgen vele plannen, ideeën, inzichten en to-do’s. Deze moeten natuurlijk een goed plekje krijgen! Daarnaast spelen notitieboeken ook een belangrijke rol bij het vastleggen van je successen en het reflecteren.
 

Elke maand interview ik een ondernemer over het gebruik van hun notitieboek. Wat zijn hun voorkeuren, waarom schrijven ze zo graag? En wat brengt het ze. Ik hoop jou met deze interviews te kunnen inspireren! 

Vivianne Kroone

Vivianne Kroone is oprichter van viviannekroone.nl. Ze helpt Young Professionals tot 35 jaar rust, ruimte en overzicht in hun workload te creëren en op een ontspannen manier productief te zijn. Dit doet zij als trainer en coach in slimmer werken, waarbij zij zich specialiseert en is gecertificeerd in de methodiek Getting Things Done. Want wat je niet leert in je opleiding is hoe je jouw werk zo kunt organiseren en uitvoeren dat je alle vrijheid behoudt om je leven, zowel zakelijk als daarbuiten, in je eigen handen te houden en de dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn.

Wat betekent een notitieboek voor jou?

Een notitieboek betekent heel veel voor me. Ik hou heel erg van schrijven, en ik heb vaak een hoofd vol met gedachtes. Om een beetje inzicht en structuur te krijgen in alle ideeën die in mijn hoofd spelen, ga ik schrijven. Ik pak dan mijn notitieboek en zet dan alles uit mijn hoofd op het papier. Dat gaat echt alle kanten op. Het ene moment over ideeën en het andere moment over gevoelens en gedachten die ik heb. Daarnaast is doe ik aan een wekelijks onderhoud. Dat is echt belangrijk voor me!

Wekelijks maak ik tijd voor reflectie

Elke vrijdagmiddag na de lunch plan ik een moment voor wekelijks onderhoud. Dan ga ik even stil staan bij hoe de week is geweest, welke dingen heb ik gedaan, hoe heb ik mij gevoeld, wat zijn de acties die ik had willen doen? Het is echt nadenken op ander niveau. Passen de huidige dingen die ik doe nog wel bij mijn levensmissie of visie. Door dit wekelijks op te schrijven krijg ik ook heel mooi inzicht in mijn groei. Dit is een afspraak met mijzelf die ik in mijn agenda in plan en elke week na kom.

Flow schrijven en structuur aan brengen

Tijdens mijn wekelijks onderhoud schrijf ik in een flow. Ik schrijf letterlijk op wat in mij opkomt. Daarna ga ik terugkijken en geef ik er structuur aan. Dan pak ik kleurtjes en dan maak ik een idee roze, een actie blauw, en rood iets waarmee ik wil stoppen en groen iets wat ik heel graag wil doen maar voor later. Dit geeft mij rust en ruimte in mijn hoofd, en structuur en inzicht over mijzelf en het leven in het algemeen.

“Je krijgt die inzichten niet voor niets!”

Notities na een event of seminar

Op dezelfde manier hoe ik structuur aanbreng bij mijn wekelijks onderhoud, zo doe ik dat ook met informatie en inzichten die ik op seminars heb opgedaan. Het is zo zonde als je notitieboek na een kostbaar event in de kast verdwijnt. Je krijgt die inzichten niet voor niets! Die notities moet je gaan verwerken. Je moet pagina voor pagina doornemen. Wil ik er iets mee? Moet je er iets mee? Is het een to-do? Ik filter alle ideeën en to-do’s en die zet ik op een lijst in Evernote (digitalal notitieboek). Zo structureer ik mijn aantekeningen.

Schijven is blijven

Ik geef voor mijn bedrijf trainingen en mijn cursisten raadt ik altijd aan om te schrijven. Door te schrijven neem je de informatie veel beter in je op, dan dat je achteraf een hand-out krijgt. Daar staan namelijk niet de inzichten in die jij tijden de training persoonlijk hebt gekregen. Die zijn zo belangrijk en waardevol!

Hoe lang schrijf je al in notitieboeken?

Het laatste jaar is het gebruik van notitieboeken wel intensiever geworden. Ik schreef wel dingen op, maar gebruikte daarvoor kladblokjes. Sinds een jaar ben ik echt gebruik gaan maken van notitieboeken. Bij een training van 4Youngpeople kreeg ik een notitieboek met de tekst “live your dream” erop. Toen ik ondernemer werd, gebruikte ik dat boekje heel vaak om aantekeningen in te maken. Achteraf zag ik hoeveel waarde dat notitieboekje had gekregen.

Dat is voor mij de aanleiding geweest om vanaf dat moment te blijven schrijven in notitieboeken. Voor waardevolle informatie gebruik ik dus juist mooie notitieboeken. Voor kladjes gebruik ik nu goedkope schriftjes.

 “Ik vind het jammer dat ik de One line a Day niet eerder had.”

One Line a day, mijn favoriete dagboek

Er gebeurt zo veel in mijn leven en vind het zo zonde als ik hiervan dingen vergeet. Doordat ik iedere dag nu een paar regeltjes schrijf, blijven de gebeurtenissen van nu bewaard. Het is zo gaaf om dit terug te kunnen lezen over de laatste 5 jaar. Ik vind het erg inspirerend om terug te lezen wat er allemaal is gebeurd. Dit dagboek is te leuk om niet te hebben! Leuk voor je zelf, maar ook leuk voor je kinderen later. Het is een kleine moeite om te er dagelijks in te schrijven en geeft mijn rust. Hoe was deze dag en wat was er noemenswaardig om op te schrijven? Ik vind het eigenlijk jammer dat ik de One line a Day niet eerder had.

Hoe gebruik je jouw notitieboeken?

Ik gebruik meerdere notitieboeken tegelijkertijd. Ik hou de One Line a Day bij als dagboek. Dan heb ik een notitieboek voor mijn wekelijkse reflectie moment. Dan heb het Fucking Briljant notitieboek die ik gebruik voor trainingen en events. En ik heb het Carpe Diem notitieboek op mijn bureau, waar ik dagelijkse doelen, inspiratie en ideeën in op schrijf voor mijn bedrijf. En tot slot gebruik ik ook een meditatie notitieboek. Na een meditatie schrijf ik wat er in mij op komt. De reden dat ik dit zo doe, is omdat al deze doeleinden zo van elkaar verschillen, dat kan voor mij gewoon niet in een notitieboek.

Ultieme notitieboek tip

Zoals ik eerder al vertelde, doe ik aan wekelijks onderhoud. Dat is mijn tip aan iedereen. Plan wekelijks een moment voor je zelf in. Wat heb je gedaan, welk gevoel heb je hierbij gehad, ligt dat in lijn met de dingen die je graag wilt doen. Welke dingen wil je laten, welke dingen wil je juist meer doen? En gebruik er een apart notitieboek voor. Dit gaat je echt verder brengen in je leven!

De favoriete notitieboeken van Vivianne Kroone

Ondernemers en de kracht van hun notitieboek – Vivianne Kroone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.