Je notitieboek kun je op verschillende manieren gebruiken. Om jou te inspireren lichten we er de komende weken een aantal mogelijkheden uit. Vandaag geven wij je tips mee hoe je To-Do lijstjes kunt maken én bijhouden. Lees snel verder om te zien welke manier jou het beste past.
Waarom een To-Do lijstje?
Allereerst geeft een To-Do lijstje je rust. In plaats van dat je continu bij jezelf te raden moet gaan over wat ‘ook alweer’ allemaal moet doen geeft een To-Do lijst je rust in je hoofd. Je hoeft niet constant aan je To-Do’s te denken want je hebt ze op papier.
Daarnaast geeft het je overzicht. Snel en gemakkelijk zie je wat je nog moet doen en wat je al gedaan hebt. Vaak gebruiken mensen een notitieboekje voor én hun aantekeningen én hun To-Do’s. Het nadeel hierbij kan zijn dat je het overzicht verliest op je actiepunten omdat die tussen je aantekeningen verdwijnen. Graag geven we je wat voorbeelden over hoe je een To-Do lijstje kunt bijhouden.
Vakjes maken
- Teken vierkantjes voor een actiepunt (To-Do). Nu weet je wat je moet gaan doen en zie je dat duidelijk tussen je notities
- Zodra je een actie hebt afgerond zet je een vinkje of kleur je het vierkantje in. Afvinken voelt fijn!
- Als je door je boekje heen bladert zie je gelijk wat je al gedaan hebt of wat je nog op moet pakken
Streepjes zetten
- Schrijf een minteken voor elk van je actiepunten. Op deze manier identificeer je ze meteen
- Zodra je een actiepunt hebt afgerond zet je een verticaal streepje. Met andere woorden, je hebt van je minnetje een plusje gemaakt
Word Notitieboekjes
Er is een merk dat ons kan helpen met To-Do’s. Word notebook heeft een gelinieerd boekje met voor elke regel een rondje. Daarnaast geven ze jou een legenda hoe het boekje te gebruiken:
- Schrijf je actiepunt op
- Omlijn het rondje als actiepunt als deze heel belangrijk is
- Zet een enkele streep door het rondje als je het actiepunt al hebt opgepakt. Je hebt bijvoorbeeld een vraag gesteld bij de afdeling die je nodig hebt
- Zet een kruis door het rondje als je je actiepunt hebt afgerond
Apart To Do-boekje
Zelf hou ik er een andere methode op na. Ik heb een apart boekje voor al mijn To-Do’s. Mijn To Do-boekje is een klein boekje die in mijn kontzak past en ik ga als volgt te werk:
- Schrijf hierin alleen alle acties op.
- Zodra een actie is afgerond markeer je dat met een markeerstift.
- Zo zie je heel snel wat je nog moet doen en wat niet.
Ongetwijfeld zijn er nog meerdere methodes om te gebruiken. Ik vind het leuk om zelf ook geïnspireerd te raken. Welke methode om je To-Do’s vind jij de moeite waard om (met mij) te delen?