5 dingen die succesvolle mensen elke maandag doen

5 dingen die succesvolle mensen elke maandag doen

De kans is aanwezig dat de maandagochtend niet je favoriete ochtend is. De hele (werk)week ligt voor je en dat fijne weekend is net geweest. De gedachte van wat er deze week allemaal op je pad komt kan je al lichtelijk uit het veld slaan. De obstakels in je hoofd weerhouden je van een frisse start. Dit betekent overigens niet dat je geen leuke baan hebt. Ook met een leuke baan kun je deze gevoelens ontwikkelen.

Maak van je maandag een goed begin van de week en start de week fris. Met deze 5 tips die succesvolle mensen en/of productieve mensen graag toepassen ga je vol energie en zelfvertrouwen de nieuwe werkweek tegemoet.

1. Begin de dag met een positieve houding

Niks is zo beïnvloedbaar als je eigen gemoedstoestand. Begin je de dag en de week al met een negatief gevoel dan kan het zomaar nog een tijdje duren voordat je daar overheen bent. Dit kost je over het algemeen veel tijd en energie. Daarmee zit je dan je eigen productiviteit behoorlijk in de weg. De oplossing is dus simpel: begin je dag met een positieve houding. Denk in mogelijkheden in plaats van bezwaren. Denk aan wat je allemaal kunt bereiken in plaats van wat je nog allemaal moet doen.

2. Maak tijd vrij om te plannen

Ook uit eigen ervaring weten we dat het eerste wat je op maandag doet is met collega’s het weekend doornemen. Vervolgens pak je je mailbox van afgelopen week weer op en voordat je het weet ben je bedolven onder een onoverzichtelijke berg van taken. Het belang van plannen hebben we al eerder aangegeven. Het lijkt wellicht een exercitie waar je geen tijd voor vrij wil maken. Uiteindelijk geeft dit je rust en tijd.

3. Prioriteer je doelen

Het ontbreken van doelen is funest voor je productiviteit. Je weet dan namelijk van te voren niet wat je gaat aanpakken en wat je wil bereiken. Dat betekent dat je jezelf gemakkelijk laat afleiden door taken die waarschijnlijk minder belangrijk zijn. Het enige echt bevredigende is het einde van de week waarna je kunt terugkijken en trots bent op jezelf om wat je hebt bereikt. Heb je moeite met het stellen van doelen? Lees dan dit artikel over welke stappen je kunt nemen om doelen te stellen.

4. Anticipeer op hindernissen

Succesvolle mensen proberen al zoveel mogelijk hindernissen voor die week in kaart te brengen. Maak van een nood een deugd. Hierbij kun je denken aan concrete zaken zoals een beïnvloedingsstrategie om je manager van jouw project te overtuigen tot aan het inruimen van tijd op een dag om onvoorziene zaken op te kunnen pakken. Scheelt je aan het begin van de week al een hoop stress voor later in de week.

5. Vind mensen die je kunnen helpen

Deze blijft met enige regelmaat terugkomen. Je hoeft je werk niet alleen te doen. Zoek naar mensen die je kunnen helpen. Laat iemand een rapportage bouwen die daar beter en sneller in is. Vraag een collega met specifieke kennis om eens met jou te brainstormen. Zo trek je jezelf naar een hoger plan.

Laat je ons weten hoe de eerste weken zijn bevallen nadat je bovenstaande hebt toegepast?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.