Doelen stellen: 3 stappen

doelen stellen: 3 stappen

Het stellen van doelen is een mooie manier om daadwerkelijk ergens naar toe te werken. Zeker als je het heel concreet maakt plaats je voor jezelf die stip op de Horizon. Door tegen jezelf te zeggen “ik wil op 23 april de halve marathon lopen” maak je het doel concreet. Want wat is de kans dat je daadwerkelijk een halve marathon gaat lopen als je doel is: ik wil nog eens een halve marathon lopen? Hoe je de juiste doelen stelt vertellen we je nu

Doelen in de juiste balans

Om ervoor te zorgen dat dat je de juiste doelen stelt moet je er in ieder geval voor zorgen dat je een goede werk-privé balans vindt. Dit doe je door je doelen te specificeren op de belangrijkste facetten in je leven. En deze doelen dienen op elkaar aan te sluiten of elkaar te ondersteunen. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat de doelen elkaar in de weg zitten. Alleen dan zal je jezelf niet frustreren en kun je op een effectieve manier aan je doelen werken. Er zijn 3 soorten doelen die je kunt stellen.

Doelen kiezen – wat kies ik?

Stel je zelf de oprechte en kritische vraag: wat wil ik bereiken? En richt deze doelen dan op het zakelijke, financiële en het carrière gerichte. Wat wil je bereiken en welke tijd en energie moet je daaraan besteden. Maak je doelen concreet zoals in het voorbeeld uit de inleiding: Bij welk bedrijf wil je werken? Wat wil je maandelijks te besteden hebben? En zodra je er data aan koppelt wanneer je iets bereikt wil hebben hoef je niet meteen de lat te hoog te leggen. Je kunt je einddoel waarschijnlijk opdelen in kleinere doelen om tot het einddoel te komen. Als je einddoel bijvoorbeeld is € 100.000,- per jaar te verdienen kun je ervoor kiezen om elk jaar 20% meer inkomen te genereren totdat je aan de € 100.000,- komt.

Doelen kiezen – waarom kies ik dit?

Het tweede type doel richt zich op je persoonlijke doelen, je familie en je gezondheid. Dit zijn de redenen waarom je de eerder geformuleerde doelen wil bereiken. Dit zijn de doelen die je het echte geluk gaan brengen. De doelen uit de ‘wat’ categorie zullen bijdragen aan de ‘waarom’-type doelen. Het is de kunst om altijd voor ogen te houden dat je financiële doelstellingen bijdragen je levensgeluk. Zorg voor een juiste balans zodat je het maximale uit het leven kunt halen. Het geld dat je wil verdienen gaat er aan bijdragen dat je vaker of verder op vakantie kunt of dat je een eigen huis kunt laten bouwen.

Doelen kiezen – Hoe doe ik het?

De laatste type doelen hebben te maken met professionele groei en persoonlijke ontwikkeling. Hierbij stel je jezelf de vraag hoe ga ik mijn doelen halen. Laat je zelf bijscholen en je ontwikkelt jezelf. Als je jezelf ontwikkelt doe je dat op zo’n manier dat het je helpt om je financiële einddoel te bereiken waarmee je weer je waarom doelen kunt realiseren. Zo grijp je op 3 verschillende, belangrijke vlakken je doelen samen.

December is een goed moment om er over na te denken wat je in 2015 wilt bereiken, zodat je in janurai meteen aan de slag kan. Heb je je doel(en) voor 2015 al duidelijk geformuleerd, deel ze dan met ons hieronder.

Door je doelen op te schrijven maak je ze echt en conreet. Pak je mooiste notitieboek en schrijf ze op! Ben je nog op zoek naat een mooi notitieboek? Kijk dan hieronder of op de site.

Schrijf jouw doelen op in de mooiste notitieboeken


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.