Weg met de rechte lijnen

weg met de rechte lijnen

Mijn haren gaan al recht overeind staan van rechtlijnige mensen. ,,Oh dat hoef je niet te proberen hoor, dat werkt toch niet!’’ ,, Ik moet van A naar B en het liefst in één rechte lijn, zonder uitdagingen.’’ Je snapt vast wel dat ik dan ook niet weg ben van notitieboeken met lijnen en al helemaal niet met van die kleine hokjes. Kom out of the box en weg met de rechte lijnen. Ik vertel je graag waarom.

Kriebels, krabbels en trubbels

I love notities, krabbels en tekeningen. Ik heb altijd wel een boekje op zak om al mijn creatieve hersenspinsels op te schrijven. Gewoon om ze niet te laten vervliegen, om ze later op te pakken of om gegevens van interessante mensen om te schrijven. Ik zweer bij lege bladzijdes. Ja, helemaal leeg zonder iets erop. Geen logo, geen voor ingevulde kaders of versieringen. En het liefst met zo’n kartonkleurige kaft. Dan maak je mij helemaal blij. Ik pleit ervoor dat iedereen zo’n boekje heeft!

Waarom leeg niet leeg voelt

Een boekje met lijntjes en hokjes nodigt mij niet uit om veel op te schijven of een tekening te maken. Het laat mij denken van links boven naar rechts onder. En ja, dan kom ik toch weer op het rechtlijnige uit. Daar wil ik het allerliefst van afwijken. Lijntjes en hokje beperken mij in mijn creatieve denkproces. Het dwingt mij om precies op de lijntjes te schrijven. Daarentegen vraagt een geheel leeg boekje om gevuld te worden. Om de lege vlaktes op te vullen met mijn ingevingen. Het beperkt mij niet én het geeft geen richting aan. Het voelt voor mij daarom ook niet leeg. Het voelt als een uitnodiging. En als een uitdaging. Wat zal ik er allemaal inzetten? Op welke manier doe ik het deze keer? Hoe zit het in mijn hoofd? En natuurlijk snap ik waarom boekjes met lijntjes en hokjes zijn uitgebracht. Er is enorm veel vraag naar! Iedereen wil nette boekjes hebben, met overzicht en structuur. Gelukkig kan je dat ook anders oplossen en kunnen die boekjes overboord.

Kleur bekennen

Hoe breng je dan wel orde, structuur en duidelijkheid aan in je notitieboekje? Door gebruik te maken van andere middelen en materialen. Gebruik kleur, teken pijlen en lijnen, maak belangrijke stukken wat dikker en maak gebruik van tekeningen. Een notitieboek is om de eerste ingevingen te vangen. En dat hoeft wat mij betreft niet super mooi. Het doel is om het vast te leggen, zodat ik het later nog eens kan bekijken. Een handige methode om er meer plezier aan te beleven en overzicht te bewaren is mindmappen. Ik nodig je graag uit om creatief te denken en creatief te doen. Gebruik andere middelen om jouw kriebels op papier te krijgen. Vul dat uitnodigende lege boekje. En geef dat boekje ook eens een kans.

Vanzelfsprekend ben ik benieuwd hoe jij jouw aantekeningen vastlegt. Herken jij je in mijn verhaal? Of juist helemaal niet? Wellicht ben jij enorm gehecht aan de lijntjes en weet je niet wat je met die leegte aan moet. Vertel het me hieronder.

Over Marieke Franken

Ik ben Marieke Franken en ik ben trainer. Ik werk met succesvolle en enthousiaste bedrijven en ondernemers die ik help met het zien van meer mogelijkheden, waardoor ze meer resultaat creëren in hun bedrijf. Met andere woorden: ik maak de verbinding van een creatief idee naar business.

Als geen ander weet ik hoe gaaf het is om nieuwe invalshoeken te bedenken én het gevaar dat het een chaos kan worden. Tegelijkertijd weet ik ook hoe het anders kan. Hoe?Door focus aan te brengen, concreet te zijn en ideeën te bundelen. Dus van veel gekke ideeën een té gek idee maken.

2 thoughts on “Weg met de rechte lijnen

 1. Annemieke says:

  Ik herken mezelf in jouw verhaal, maar dan niet wat betreft de lijntjes… Ben zeker niet rechtlijnig, pas niet in hokjes (aan die kleine hokjes heb ik wel ’n hekel, daar past gewoon niets in) en laat mijn creativiteit graag de vrije loop. Lijntjes in mijn boekjes zorgen ervoor dat ik wat structuur houd. Kleuren, dikke teksten, lijntjes en pijlen doen de rest. Lijntjes geven mij richting, nodigen mij uit veel te pennen, maar vaak genoeg wijk ik van die gebaande paden af!

 2. Marieke Franken says:

  Ha Annemieke,

  Wat leuk om jouw visie te lezen.
  En ik kan me voorstellen dat lijnen zorgen voor structuur, overzicht en duidelijkheid. Gaaf dat jij er ook van weet af te wijken en gebruik maakt van symbolen. Dit stimuleert je creativiteit. En dat zorgt dan weer voor meer plezier en resultaat! Wie wil dat nou niet?

  Met een creatieve groet,
  Marieke Franken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.