Structuur en Mindmappen

Structuur en Mindmappen

Structuur

Soms komt het voor dat ik even het overzicht kwijt ben en de structuur ver te zoeken is. Dan zit er teveel in mijn hoofd en moet het er uit. Een goede manier om al mijn gedachten en ideeën te ordenen, is om gebruik te maken van een mindmap. Aangezien ik visueel ingesteld ben, onthoud ik een foto, afbeelding of een mindmap veel sneller dan geschreven tekst. En het lezen van een stuk tekst kost ook meer tijd dan het bekijken van een mindmap.

Mindmappen

Hoe begin je? Rondom een woord of thema worden meerdere sleutelwoorden of afbeeldingen gezet, vaak in de vorm van een boomstructuur. Schrijf een woord op en breid het hele circus uit met woorden of afbeeldingen die in jou opkomen en die hier verband mee houden. Aan elk onderwerp koppel je op deze manier verder naar sub onderwerpen etc. Schrijf vooral geen hele zinnen maar echt alleen woorden. Bij het zien van een mindmap vult je brein de rest zelf aan met wat nodig is.

Creatief

Je kunt een mindmap bijvoorbeeld gebruiken tijdens het brainstormen om allerlei ideeën te groeperen en verder uit te breiden. Het ondersteunt creatieve processen ook heel goed. En het is vooral handig om dingen veel beter en sneller te kunnen onthouden. Een mindmap maken is ook een aanrader voor het voorbereiden van een presentatie.

Papier of elektronisch?

Aangezien ik echt wel een boeken en papieren mens ben, zal ik altijd gebruik maken van papier met het liefst zo veel mogelijk kleurtjes. Voor tekenen ben ik niet echt in de wieg gelegd maar zo nu en dan probeer ik het toch wel. Oefening baart kunst…

Bij My Lovely Notebook kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de A4-formaat Paperblanks-notitieboeken die eens even lekker niet voorzien zijn van lijntjes maar waar je naar lieve lust jouw creatieve dingen kwijt kan. Natuurlijk heb ik ook digitale (online) mindmap-programma’s uitgeprobeerd maar dat is gewoon niet mijn ding. Mocht dat wel iets voor jou zijn, kijk dan vooral even op Freemind of Mindmeister. Het voordeel van digitaal is dat je kan blijven deleten en aanpassen.

Durf jij het aan om te gaan mindmappen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Wil je meer lezen over de mindmap methode en de precieze stappen? Lees dan ook ons eerdere artikel over Mindmappen.

Grote blanco notitieboeken om lekker in te mindmappen

Over Corina Evers

Corina - 39 jaar – mama van een tweeling van 6 - Virtual Assistant – ‘ontzorgt’ ondernemers met het uit handen nemen van diverse werkzaamheden - secretaresse op afstand - expertise: structuur en efficiency aanbrengen + maken van Prezi-presentaties en infographics– dol op allerlei soorten notitieboeken, het liefst in leuke, frisse kleuren. – Geniet van het leven - www.virtualfocus.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.