Waarom sommige mensen dingen sneller oppikken en wat kan ik er van leren?

Waarom sommige mensen dingen sneller oppikken en wat kan ik er van leren?

We willen je niet afschrikken echter vragen we wel direct wat van je: wil jij jezelf sneller of beter iets eigen maken dan moet je bereid zijn om tijd te investeren. Zo, nu we die potentiële drempel hebben weggenomen en je toch aan het doorlezen bent kunnen we met een gerust hart verder. Het is niet zo dat we vandaag allemaal trucjes gaan aanreiken waardoor je alles wat je leest meteen onthoudt. Wat we wel gaan doen zijn manieren bespreken die discipline vergen en die daardoor hun vruchten afwerpen. De theoretische lessen vertalen we naar onszelf. Hoe wij verder zijn gekomen.

1. Werken naar een doel

Een wens is een mooie start om ergens naar toe te werken. Ik wil graag fotograferen zou zo’n wens kunnen zijn. Om deze wens uiteindelijk te realiseren doen je van de wens een concreet doel te maken. Zodra je bepaalt wat je ermee zou willen bereiken maakt het je doel tastbaar en dat zorgt ervoor dat je het nog meer zou willen. Bijvoorbeeld: Ik wil fotograferen zodat ik het opgroeien van mijn kinderen mooi kan vastleggen. Je wens is nu niet alleen een wens echter een specifiek doel waar je naar toe wil werken.

2. Haalbare doelstellingen

Als je net zoals wij bent dan wil je graag meteen van start. Je doel is gesteld en gaan! Toch is het je aan te raden om eerst een plan te maken. Eens goed na te denken. Dat betekent dus niet per definitie een nieuwe camera kopen en je bent klaar. Dat betekent heel juist goed nadenken en overwegingen maken welke camera je wil kopen. Vervolgens ook nadenken of je de handleiding gaat lezen (doen de meesten, in ieder geval in onze omgeving, toch niet) of dat je een cursus fotografie gaat nemen. En zorg er voor dat je daarna vervolgcursussen neemt. Door het op te knippen worden je doelstellingen haalbare doelstellingen. In dit geval zou het zowel een financieel haalbare doelstelling als een doelstelling om het apparaat je eigen te maken kunnen zijn. Want fotografie is een dure hobby en het vergt tijd om het apparaat te leren kennen.

3. Tijdsschema

Bovenstaande is meteen een mooi bruggetje naar het maken van een tijdsschema. Dit zou onderdeel kunnen zijn van je haalbare doelstellingen. Om er voor te zorgen dat je niet teveel in eens wil en jezelf daarmee teleurstelt maak je een planning. Niet te ruim omdat je toch nog snel wat wil leren. En niet te krap zodat het onrealistisch wordt omdat je niet weet waar je de tijd vandaan moet halen. In dit tijdsschema kun je zaken verwerken als om de dag een uur oefenen met belichting. En zeker ook zaken als tips & trucs lezen van professionals, die ene fotocursus doen of met je vriend of vriendin de natuur in trekken om te oefenen.

4. Voortgang en terugkijken

Mensen die willen leren evalueren zichzelf. Wat heb ik tot op heden willen doen en belangrijker nog, wat is daarvan terechtgekomen? De reden dat zij dit doen is om er voor te zorgen wat zij te weten komen welke zaken zij nog missen om zichzelf zo bij te kunnen spijkeren. Of omdat zij een specifiek onderdeel nog verder willen te oefenen zodat ze het volledig onder de knie krijgen. Daarom is reflecteren van je doelen een belangrijke stap om bij te kunnen sturen.

Denk je dat dit artikel jou of een vriend(in) verder kan helpen? Deel en maak hen en ons heel erg blij.

Mooie notitieboekjes om je doelen in op te schrijven en uit te werken


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.