Slimmer werken, niet harder

slimmer werken, niet harder

Wij ervaren dagen op kantoor dat je thuiskomt en bij jezelf denkt: “Wat heb ik vandaag eigenlijk allemaal gedaan?” De vraag rijst of we wel hard genoeg werken. En deze gedachten past helemaal niet bij ons, zo vinden wij. Want hard werken dat doen we echt wel. Toch ervaren we met deze gedachten een vorm van rusteloosheid en willen we nog harder werken. Stop! We doen even een stapje terug en kijken eens kritisch naar ons zelf en naar ons werk. Harder werker is niet perse de oplossing. Slimmer werken wel. Graag geven we 4 tips waardoor je niet harder hoeft te werken en waar je wel meer mee voor elkaar krijgt.

1. Maak een tijdsplanner / schema

Door dagelijks een schema te maken van je werkzaamheden zorg je voor een efficiënte indeling van je dag.  Activiteiten buiten de deur, zoals boodschappen doen, een postpakketje wegbrengen of een externe afspraak kun je met elkaar combineren. Je hoeft van te voren alleen een paar minuten de tijd te nemen om een logische volgorde hierin aan te brengen.

2. Stel een to do lijst op

Creëer een overzicht voor jezelf wat je die maand wil doen of voor elkaar dient te krijgen. Pel dit vervolgens af naar een weekoverzicht en een dagoverzicht. Zo hou je grip op je to do lijst en voorkom je dat je in tijdsnood komt en extra uren moet werken. Hang hier ook direct een deadline aan vast.
Tip: Zet de deadline 1 of 2 dagen eerder dan daadwerkelijk nodig is. Zo hou je wat ruimte over mochten er zaken tegenvallen.

3. Bedenk wat jij moet doen

Van alle taken die hebt opgeschreven markeer je voor jezelf diegene die jij echt perse zelf moet doen. Voor taken die ook anderen kunnen uitvoeren vraag je collega’s en/of andere afdelingen voor hulp. Zo krijg je wel die dag voor elkaar wat je nodig hebt alleen doe je het niet allemaal zelf.

4. Geen afleiding

Sommige mensen werken het beste in complete stilte. Anderen zweren bij een rumoerige omgeving en werken hert liefst in een koffietentje. Wat jouw stijl ook is, voorkom afleiding. Dit zijn dus niet alleen collega’s, maar ook bijvoorbeeld internet of je smartphone. Wees sterk om deze een uur lang niet te gebruiken. Zoveel spannends gebeurt er in dat uur ook weer niet. En heb jij in het uur 1 van je to do’s afgerond? Dan kun je jezelf altijd belonen met een paar minuten surfen of appen.

Heb je zelf nog slimme manieren om meer voor elkaar te krijgen? We horen je ideeën graag!

Afbeelding: Vladimir-Voronin 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.