Reflectie. “Volgend jaar doe ik alles anders”.

Reflectie. “Volgend jaar doe ik alles anders”.

“Volgend jaar doe ik alles anders, beter. Hoe precies dat weet ik nog niet”. Een typische eindejaarsgedachte, met in het vooruitzicht een nieuw jaar, een nieuw begin, nieuwe kansen. Het einde van het jaar is een goed moment om te reflecteren. Het is een mooie afsluiter van het jaar (al kan reflecteren natuurlijk op ieder willekeurig moment in het jaar).

Wat is reflectie?

Reflecteren is terugblikken, terugkijken, bespiegelend overdenken, naar wat je afgelopen jaar allemaal hebt gedaan. Wat je hebt ervaren, gezien en welke keuzes je hebt gemaakt. Het is bewust nadenken over je eigen handelen en de balans opmaken. Om vervolgens (over jezelf) te leren en nieuwe doelen te stellen. Het is een manier van leren en jezelf ontwikkelen.

Hoe kan je reflecteren?

Een manier om te reflecteren is om jezelf een aantal vragen te stellen.

De antwoorden op deze vragen kun je opschrijven, bijvoorbeeld in je dagboek of in een notitieboek. Probeer dit zonder oordeel naar jezelf te doen. Het helpt om je gedachten en gevoelens op te schrijven. Hierdoor krijg je inzicht in je eigen handelen en word je je meer bewust van hoe je reageert in situaties. Het kan je helpen bij je zelfkennis en bij je persoonlijke ontwikkeling, en het brengt rust en orde. Het fijne van dingen opschrijven is dat je het op een later moment nog eens kunt teruglezen.

Je zou de vragen ook kunnen delen met iemand die dicht bij je staat, bijvoorbeeld je partner, vriend of vriendin. Misschien kom je dan tot (nog meer) andere inzichten dan als je de vragen alleen aan jezelf stelt.

Vragen die je jezelf zou kunnen stellen.

Hieronder een aantal vragen die je jezelf zou kunnen stellen om te reflecteren:

  • Wat ging er goed, het afgelopen jaar?
  • Wat ging er niet goed, het afgelopen jaar?
  • Wat heb ik dit jaar bereikt?
  • Waar ben ik dankbaar voor?
  • Waar heb ik het meeste energie van gekregen?
  • Welke mensen hebben mij het meest omringd afgelopen jaar?
  • Welke doelen heb ik niet bereikt, het afgelopen jaar?
  • Hoe heb ik mij gevoeld?

Ik ben benieuwd: Reflecteer jij aan het einde van het jaar? En welke vragen stel jij jezelf daarbij? Leuk als het hieronder zou willen laten weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.