Doelen

Doelen

Het nieuwe jaar staat voor de deur. De kans om een frisse start te maken met heldere doelen. Loop jij over van de plannen en ideeën? Denk jij regelmatig na over wat je wilt bereiken maar vind je het moeilijk om dit concreet te maken? Lees dan snel verder.

Wat is een doel?

Een doel is een gewenste situatie die je wilt bereiken, binnen een bepaalde periode. Je hebt doelen voor de langere termijn (5 tot 10 jaar) maar ook doelen voor de korte termijn. Per jaar, per maand, per week of zelfs per dag kun je jezelf een doel stellen. Denk aan “het opzetten van je eigen bedrijf” (lange termijn doel) ten opzichte van “ik ga vandaag me-time inplannen door een wandeling van een uur te maken” (korte termijn doel).

Waarom doelen stellen?

Iedereen heeft dromen. Van grote tot kleine dromen. Doelen stellen kan je helpen om je dromen te verwezenlijken. Om de dingen die je wilt ook daadwerkelijk te bereiken. Door doelen te stellen creeër je voor jezelf de motivatie om deze na te streven. Doelen geven je richting. Het geeft je houvast, visie, focus en tijd en het kan je helpen om jezelf verder te ontwikkelen.

Wanneer je jouw doelen (hoe groot of hoe klein ook) bereikt hebt, geeft dat een gevoel van voldoening, van trots. Je ziet vooruitgang en verandering en dat kan je meer zelfvertrouwen geven.

Hoe begin je met het stellen van doelen?

Je kunt beginnen met het benoemen van de grotere doelen in je leven. Deze grote doelen ga je dan vervolgens opsplitsen in kleine (deel)doelen.Je kunt je doelen ook opsplitsen naar een bepaald onderwerp zoals bijvoorbeeld, gezin, werk, sport, opleiding, financieel.

Weet jij al heel goed wat jouw doelen zijn? Schrijf deze dan op!

Als je het wat lastiger vindt om jouw doelen te bepalen, stel jezelf dan een aantal vragen zoals:

  • Waar wil je jezelf in ontwikkelen?
  • Welke resultaten wil jij de komende jaren behalen?
  • Hoe wil jij je voelen in het komende jaar?
  • Wat voelt niet meer goed? Waar wil afscheid van nemen?
  • Welke steden en/of landen wil je graag bezoeken?
  • Welke klussen in huis wil je uitvoeren?
  • Hoe ga ik me-time inplannen?

Schrijf je doelen op!

Door je doelen op te schrijven in een notitieboek of plannercreeër je rust en overzicht. Het gevoel alles weer onder controle te krijgen. En je wordt er creatiever van omdat er meer ruimte ontstaat in je hoofd. Ook is het natuurlijk heel fijn om je doelen af en toe terug te kunnen lezen!

Schrijf jij je doelen op? Of heb jij een andere manier om je doelen te bepalen?

Ik ben heel benieuwd naar je reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.