Oefenen met handletteren

Oefenen met handletteren

Als ik m’n best doe, kan ik wel aardig netjes schrijven. Maar over het algemeen schrijf ik alsof ik de trein bijna mis en krabbel ik het op volle snelheid op papier. En dat is soms zo erg dat ik er zelf ondertiteling bij nodig heb. Toch ben ik begin dit jaar de uitdaging met mijzelf – en mijn onleesbare handschrift – aangegaan. Ik wilde namelijk leren handletteren.

Ik scoorde een handletter handboek, waarbij ik stap voor stap zou leren hoe je dat nu aanpakt. Want wie wilt er nu niet van die Pinterest waardige kaartjes sturen naar vrienden, met sierlijke letters de inhoud van de kruidenpotjes in de keuken beschrijven of liefdevolle woorden schrijven op de banaan die je in de lunchbox van je man stopt (dat laatste was geen grapje, die dingen komen voorbij op Facebook!)

Oefenen met handletteren baart kunst

Oefening baart kunst, heb ik begrepen, dus tijd om te proberen. Eerlijk? De eerste keer handlettering vond ik doodeng. Zo eng zelfs, dat ik het niet meteen in m’n oefen boekje durfde te doen en het maar op een blaadje met stipjes deed die ik op kantoor had afgedrukt. Ik ging aan de slag met potlood, liniaal, het handboek als voorbeeld en natuurlijk de gum die me zou redden in nood.

Niet slecht voor een eerste keer

Ik was werkelijk verbaasd over mijn eigen kunnen. Dat handletteren viel écht niet tegen voor de eerste keer. Het kostte me wel behoorlijk wat meer tijd dan ik had gedacht, maar het zag er best prima uit. Het enige wat ik nog lastig vind – nog steeds – is de verhouding in grootte van de letters. De ene D, N of M is breder dan de ander. Maar ik klaag verder niet!

Hoofd leegmaken

Het is een heerlijk ontspannende oefening. Je moet echt je hoofd erbij houden, zowel om de tekst goed te spellen (ja dat is me 1x in de snelheid niet gelukt en nu staat er een blog online met Bastonge cheesecake in plaats van Bastogne. Stom!), de formaten van de letters in de gaten te houden én niet te vlekken op het moment dat je het overschrijft met stift. Geen tijd om aan andere dingen, zoals de was die je nog moet vouwen, te denken. Héél fijn!

Notitieboekje met hokjes en/of stippen

Dus ben je nog op zoek naar een hobby die je thuis kunt doen, op de momenten dat het jou uitkomt en je helpt met je gedachten te verzetten… probeer het handletteren gewoon eens. Op Pinterest zijn super veel voorbeelden die je kunt namaken, je kunt er ideeën opdoen voor lettertypen en op YouTube zijn plenty tutorials te vinden hoe je het moet doen. Net als ik helemaal overstag? Dan kan ik je een notitieboekje aanbevelen met hele kleine stipjes en hokjes die je helpen het formaat van de letters te bepalen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze leukerd? Gewoon bij My Lovely Notebook verkrijgbaar. Veel succes!  – Daisy

Over Daisy

Ik ben Daisy en blog op homeofdaisies.nl  over beauty, lifestyle en DIY. Omdat ik gigantisch chaotisch ben, heb ik altijd pen en papier bij de hand en heb ik werkelijk overal wel een notitieboekje voor. To do lijstjes, mijn blog, recepten en aantekeningen tijdens reizen. Schrijven maakt mijn leven overzichtelijk.

Eens per maand zal ik op mylovelynotebook.nl praktische tips en ervaringen delen over hoe notitieboekjes jouw leven leuker, makkelijker en georganiseerder kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.