Memory keeping in een art journal

Memory keeping is voor mij een belangrijk onderdeel in mijn leven. Niet alleen door te schrijven in mijn journal maar ook op een creatieve manier in mijn art journal. Ik vind het fijn om herinneringen visueel te maken en ze op een creatieve manier te verwerken. Zo wordt mijn art journal dus niet alleen een plek om mijn creativiteit in kwijt te kunnen maar ook een plek om mijn herinneringen te bewaren en soms gebeurtenissen te verwerken.

Memory keeping in een art journal

Er zijn geen regels om je herinneringen te bewaren als het gaat om je art journal. Niemand kan voor jou bepalen hoe je een bepaalde herinnering een plaats wilt geven. In moeilijke tijden, was mijn art journal vooral een uitlaatklep voor mijn boosheid of verdriet en waren het woeste pagina’s die uit mijn handen kwamen. Nu wordt mijn art journal voornamelijk gevuld met mooie herinneringen. Het werkt voor mij ontzettend therapeutisch om op deze manier creatief bezig te zijn. Soms zijn er dingen waar ik liever niet mee aan de slag ga of over praat maar een foto, een herinnering of een tekst kunnen de boel toch in werking zetten om de verwerking in gang te zetten en mijn art journal is een prima plek om dit te uiten.

No rules

Jouw art journal is jouw art journal. In een art journal zijn er geen regels. Niet in de materialen die je gebruikt. Niet in de technieken die je gebruikt. Niet in de herinneringen die je wilt bewaren of verwerken. Onlangs maakte ik een pagina over mijn overleden hondje Spike. Inmiddels is hij al 1,5 jaar overleden maar ik heb nog steeds heel veel moeite om dit een plek te geven en ik mis hem ontzettend. De laatste twee jaar van zijn leven hadden wij een ontzettend intense band. En die intense band, dat is de herinnering die ik wil blijven onthouden en koesteren. Dus ondanks dat ik heel veel verdriet voelde toen ik een oude foto van hem vond, maakte ik er toch een hele vrolijke en sprekende art journal spread bij. Ik wilde de speciale band en mijn herinneringen daaraan vast leggen. Een stapje in het verwerkingsproces.

Technieken

In principe kun je alles doen waar jij behoefte aan hebt als het gaat om memory keeping in een art journal. Ik maak vaak gebruik van foto’s, songteksten en quotes als basis voor de herinnering of mijn gevoel. Van daaruit ga ik dan werken aan mijn art journal spread. Ik maak gebruik van scrapbooking en collage technieken maar soms wordt het gewoon een mixed media pagina waarin ik heel veel verf en kleur gebruik. Ik probeer altijd vanuit een flow te werken en daarin mee te gaan. Soms heb ik een idee maar als ik dan bezig ben, dan kan het zijn dat ik qua uitwerking uiteindelijk heel erg anders terecht kom. En weet je, dat is helemaal prima.

Doen jullie aan memory keeping? Zo ja, op welke manier doen jullie dit?

Take care!

xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.