Ik werk lang niet zo efficiënt als ik dacht

Ik werk lang niet zo efficiënt als ik dacht

Hoe efficiënt besteed jij je tijd in een dag? Of beter gezegd: als je een taak moet doen, hoe lang duurt het dan voor je bent afgeleid? Door dingen die buiten gebeuren, je collega’s die zitten te overleggen of misschien wel door die telefoon die naast je toetsenbord ligt? Ik was er erg benieuwd naar en ging op onderzoek uit door mijn tijden te noteren in een notitieboek. Het resultaat: shocking!

Ik ben namelijk van die generatie die bijna de hele dag op zijn telefoon kijkt. Sterker nog, dat ding zit nog net niet aan mijn hand geplakt met 10 secondelijm. Als ik aan het werk ben, ligt hij standaard naast mijn toetsenbord. Omdat ik een hekel heb aan geluid tijdens het werken, staat hij op stil. En met mijn gigantische FOMO (Fear Of Missing Out) druk ik gerust een keer of 100 op de homeknop om te kijken of ik niet misschien toevallig een berichtje heb of een telefoontje heb gemist. Vaak mis ik niks, overigens.

Idealiter: effectief en efficiënt

Dat ik dat een keer of 100 doe is overigens een wilde gok, die ik nu daadwerkelijk ga onderzoeken. Als blogger kan ik werken waar en wanneer ik wil, maar toch begin ik – lekker degelijk – om een uur of 8 ’s morgens. Tijdens de lunch neem ik voldoende tijd om iets lekkers te bereiden (soms zelfs om er direct blogfoto’s van te schieten) en laat ik de hond uit. Het liefst stop ik rond 4 uur. Idealiter zou ik dus zo’n 7 uur effectief en efficiënt werk doen.

Een dagje de tijd noteren

Daar gaan we. Het is 8.00 uur en ik zet mijn laptop aan. In de tijd dat die aan het opstarten is, scroll ik nog even door Instagram, Twitter en Facebook. Vrijwel geen nieuwe updates, want feitelijk was dit ik ook het laatste wat ik deed vóór ik de laptop aanzette. Ik check mijn planning, login op mijn CMS en begin te tikken. Terwijl ik nadenk over de volgende zin, druk ik alweer op de homeknop van mijn telefoon. Geen meldingen. Ik typ verder. Voor het eind van mijn blog heb ik al 3x op mijn telefoon gekeken. Wanneer ik wél een melding heb, schuif ik die weg, want ik wil ongestoord doorwerken. Wat natuurlijk tegenstrijdig is, want dan had ik maar niet moeten kijken.

Waar gaat het mis?

Terwijl ik de foto’s van mijn camera op de laptop zet, heb ik tijd om langs de socials te scrollen en reageer ik op een Whatsapp bericht. Voor het uitzoeken en bewerken heb ik zowaar veel aandacht, maar met het inladen van de foto’s op mijn website gaat het weer mis. Het duurt eventjes, dus hup, ik ga weer kijken. Mede omdat ik in mijn achterhoofd heb dat ik dit moet noteren, word ik bijna boos op mezelf. “Slappeling! Kun je nu echt niet even een half uur zonder op dat ding te kijken?!”

Maar 10 minuten zonder afleiding?!

Eerlijk? Ik heb het niet eens een halve dag volgehouden om bij te houden hoeveel ik afgeleid ben, want toen was de bladzij van mijn notitieboekje al vol. Ik schaam me diep. Ik ben dus écht niet zo efficiënt bezig als ik hoopte. Het lukt me vaak niet eens 10 minuten onafgebroken aan een stuk te zitten zonder aan mijn verlangens toe te geven. Ben ik dan écht zo verslaafd? En dan heb ik nu nog niet eens gekeken naar hoe vaak ik opkijk van mijn werk om mijn hond te checken, te luisteren naar wat er buiten gebeurd of op te staan om de post uit de brievenbus te pakken.

Artikel schrijven zonder telefoon

Bij deze beloof ik plechtig dat ik tijdens het schrijven van dit artikel slechts 1x op mijn telefoon heb gekeken. Voortaan ga ik mezelf weer op mijn kantoor opsluiten en mag de hond in de bench en mijn telefoon even niet in de buurt. Puur uit zelfbescherming. Ben ik misschien ook eens vóór de lunch al klaar met werken. Straks houd ik nog tijd over!

Ben jij ook zo snel afgeleid door je telefoon? Zou het eens bij willen houden tijdens je werk?

Over Daisy

Ik ben Daisy en blog op homeofdaisies.nl  over beauty, lifestyle en DIY. Omdat ik gigantisch chaotisch ben, heb ik altijd pen en papier bij de hand en heb ik werkelijk overal wel een notitieboekje voor. To do lijstjes, mijn blog, recepten en aantekeningen tijdens reizen. Schrijven maakt mijn leven overzichtelijk.

Eens per maand zal ik op mylovelynotebook.nl praktische tips en ervaringen delen over hoe notitieboekjes jouw leven leuker, makkelijker en georganiseerder kunnen maken.

One thought on “Ik werk lang niet zo efficiënt als ik dacht

  1. Marsha says:

    Heel erg herkenbaar 🙁 ik heb het vooral wanneer ik bezig ben met mijn administratie of als ik mijn Facebookplanning voor een maand in 1x wil gaan doen. Dan ben je toch vaak ‘even’ aan het kijken op andere Facebook pagina’s of YouTube waardoor je vervolgens een half uur verder bent nog niet 1 bericht hebt geplaatst. Telefoon probeer ik weg te leggen en zit er zelfs aan te denken om de Facebook app van mijn telefoon af te gooien. Heb wel pas het geluid van de ‘meldingen’ uitgezet omdat ik daar helemaal door afgeleid werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.