10 tips om van een writers block af te komen

Een writers block, voor degene die veel schrijven (privé of zakelijk) is dat best lastig. Blogs, webteksten, rapportages of een business plan. Want als je iets op papier moet zetten en het lukt niet…. Tja… wat dan? Uit onderzoek blijkt dat de oorzaken van een writers block vaak liggen bij (te) hoge verwachtingen, angst om te falen of de druk van onrealistische deadlines. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om toch van zo’n writers block af te komen en weer creatief en gemotiveerd aan de slag te gaan.

1. Vroeg opstaan

Direct na het slapen schijnt je creatieve geest het meest actief te zijn. Er zijn nog andere redenen waarom de ochtend ideaal is voor creativiteit: de ochtend is rustig, je bent goed uitgerust, en de dag van de afleidingen moet nog beginnen.

2. Stop als het niet lukt

Blijf niet te lang doorgaan met schrijven. Doe je dat wel, dan is de kans groot dat het toch geen goed verhaal gaat worden. Dus stop wanneer je geen inspiratie meer hebt. Geef het even tijd, haal een frisse neus of pak iets te drinken en ga daarna weer verder.

3. Stop (digitale) afleidingen

Concentratie is belangrijk! En de kans dat je onderbroken wordt, is groot want we leven in een enorme digitale wereld. Zeker als je al niet gemotiveerd bent om te schrijven, kun je je snel laten afleiden. Zet een wekker (de Pomodori techniek) om je te blijven concentreren en gun jezelf af en toe een pauze. Schakel desnoods je internetverbinding even uit.

4. Het hoeft niet in een keer

Begin niet met de gedachte het gelijk allemaal in een keer af te willen ronden. Plan een paar momenten per dag in om elke keer een klein stuk te schrijven. Stel een deadline en een tijdslimiet, zodat je meer gefocust bent.

5. Doe iets anders

Een verandering van omgeving of activiteit kan vaak de oplossing zijn. Stop even met schrijven, ga weg achter het bureau en neem een wandeling, bak een taart of ga boodschappen halen. De periode dat je even weg bent achter het bureau kan jouw geest net even op een andere manier aan het werk zetten die je nodig hebt om straks weer aan de slag te gaan.

6. Leg de lat niet te hoog in het begin

Met geen hoge verwachtingen en de veronderstelling dat je eerste concept niet gelijk goed zal zijn, is het prettiger beginnen met schrijven. En daarna kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat het toch niet zo gek is als je had verwacht.

7. Schrijf overal

Probeer jezelf aan te leren om op elke plek te kunnen schrijven. Een nieuwe omgeving kunnen nieuwe inzichten, creativiteit en ideeën geven.

8. Vind jouw optimale tijd

Of het nu in de ochtend, middag of ’s avonds laat is, elke dag schrijven op hetzelfde tijdstip kan een positief effect hebben op jouw creativiteit. Het opschrijven van jouw doelen met een bepaalde tijd in het achterhoofd is de sleutel tot succes.

9. Maak een mindmap

Laat je niet beperken door de lege pagina voor je. Ga brainstormen, noteer ideeën die in je op komen en maak er een mindmap van. Je rolt van het ene idee in het andere. Bekijk later wat je hebt opgeschreven en maak er een verhaal van.

10. Zet inspirerende muziek op

Muziek kan zeker helpen aan de creativiteit om te schrijven. Vooral klassieke muziek wordt vaak gebruikt omdat dit niet voor afleiding omdat er geen teksten in zitten.

Heb je genoeg inspiratie gekregen om een eventuele writers block tegen te gaan?

Over Corina Evers

Corina - 39 jaar – mama van een tweeling van 6 - Virtual Assistant – ‘ontzorgt’ ondernemers met het uit handen nemen van diverse werkzaamheden - secretaresse op afstand - expertise: structuur en efficiency aanbrengen + maken van Prezi-presentaties en infographics– dol op allerlei soorten notitieboeken, het liefst in leuke, frisse kleuren. – Geniet van het leven - www.virtualfocus.nl

One thought on “10 tips om van een writers block af te komen

  1. Caroline says:

    Fantastisch! Dat had ik even nodig. Nu worden al die bloedmooie My Lovely Notebooks weer tevoorschijn gehaald… Het prachtige weer helpt ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.