Efficiënt werken: de pomodoro techniek

Efficiënt werken: de pomodoro techniek

Net als mijn vorige blog gaat deze ook weer over efficiënt werken: de pomodoro techniek. Met deze techniek maak je gebruik van een kookwekker en hak je jouw tijd in blokjes. De bedenker (Francesco Cirillo) gebruikte er een in de vorm van een tomaat: de pomodoro.

Hoe werkt het?

Met de pomodoro techniek hak je je werkdag in kleine blokken van 25 minuten, deze noem je de pomodoro’s. Na een pomodoro volgt een korte pauze van 5 minuten en na de 4e pomodoro heb je een langere pauze van ongeveer 20-25 minuten.

Je kunt je beter concentreren omdat je je hersenen traint door deze korte tijdsblokken. En de afleiding is minder groot tijdens zo’n korte periode van 25 minuten. Het geeft minder stress dan aan het werk zijn voor een lange periode en je hebt een korte pauze nog voordat je geest afdwaalt en al weer onbewust aan andere dingen aan het denken is.

Van start met de Pomodoro techniek..

Schrijf datgene op wat je wil gaan doen. Knip grotere taken op in deeltaken van ongeveer 25 minuten. Heb je een paar kleine taken? Die stop je weer bij elkaar zodat deze bij elkaar ook weer 25 minuten duren. Dit zijn jouw pomodoro’s voor de dag.

Maak daarnaast ook een lijstje met ontspannende activiteiten die je in je kleine pauze van 5 minuten én in je grotere pauze kan gaan doen: frisse neus halen, kop koffie pakken, je telefoon checken etc. zolang het maar dingen zijn die je in 5 of 25 minuten kan doen.

Druk de wekker aan en blijft werken tot dat deze af gaat. Laat je niet afleiden, gewoon je best doen voor 25 minuten en vooral geen smoesjes verzinnen. Zet social media en mail uit en leg je telefoon uit zicht. Focus je op de taken die je gaat doen, maar probeer niet te haasten!

Pauze

Na 25 minuten stop je met werken (ga ook niet verder maar probeer je echt even te ontspannen). En dus tijd voor 5 minuten ontspanning. Behalve als dit je 4e pomodoro is, dan heb je er 25! In die 25 minuten pauze kan je bijvoorbeeld gaan lunchen of een langere frisse neus halen. Na deze pauzes ben je weer opnieuw opgeladen, heb je kunnen ontspannen en is het weer tijd om aan de slag te gaan.

Dit herhaal je tot je werkdag (of beschikbare uren) voorbij is. Je zult zien dat je heel veel hebt kunnen doen!

Wat krijg je ervoor terug?

  • Je gaat het begrip ‘tijd’ anders ervaren en je daardoor krijg je minder stress.
  • Je vermindert het aantal onderbrekingen drastisch.
  • Je verhoogt de concentratie, motivatie en focus.
  • De manier van werken wordt verbeterd en je gaat bewustere keuzes maken.
  • Geen tijdmanagement maar efficiënt werken. Tijd kun je namelijk niet managen!

Over Corina Evers

Corina - 39 jaar – mama van een tweeling van 6 - Virtual Assistant – ‘ontzorgt’ ondernemers met het uit handen nemen van diverse werkzaamheden - secretaresse op afstand - expertise: structuur en efficiency aanbrengen + maken van Prezi-presentaties en infographics– dol op allerlei soorten notitieboeken, het liefst in leuke, frisse kleuren. – Geniet van het leven - www.virtualfocus.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.