Lijstjes die je blij maken

lijstjes die je blij maken

Ik heb echt een heleboel notitieboeken in de kast liggen en al die boeken hebben een aantal dingen gemeen. Ze zijn geen van allen volgeschreven, aangezien ik overal een rommeltje van maak dus na verloop van tijd besluit om met een nieuw boekje te starten. En.. in elk notitieboek staat minimaal één lijstje, al zijn het er vaak meerdere. En over lijstjes wil ik het vandaag hebben. Want doorgaans maak ik vooral lijstjes van dingen die moeten. Zoals een boodschappenlijst, dingen die echt die dag gedaan moeten worden, enzovoort. Veel te weinig maak ik lijstjes die je blij maken. Dus daar gaat verandering in komen!

Waarom lijstjes maken goed is

Ik maak zelf lijstjes omdat het veelal orde schept in mijn nogal chaotische hoofd. Vooral nu ik zwanger ben van de tweede is mijn vergeetachtigheid echt immens groot. Dus daarom maak ik lijstjes, om dingen te onthouden en op die manier stress te verminderen. Maar het schijnt ook heel goed te zijn voor bepaalde delen in je hersenen die je doorgaans niet gebruikt, totdat je lijstjes begint op te stellen. Daarnaast kunnen lijstjes geld besparen (denk aan het boodschappenlijstje) en kun je het ook goed gebruiken om moeilijke beslissingen te nemen. Dit doe je dan door de voors en tegens in kaart te brengen.

Al met al is het dus heel goed om lijstjes te maken. Maar denk ook eens verder dan het standaard ’to do’- en boodschappenlijstje.

Lijstjes die je blij maken

Als het gaat om lijstjes die je blij maken kan ik volgens mij bijna een heel boek schrijven. Er zijn zoveel lijstjes op te noemen. Want er zijn ook gewoon heel veel dingen die je blij maken. Toch heb ik mezelf even beperkt tot een lijst van 20 blij makende lijstjes. Want ja, je hebt het vast al door; ook dít is weer een lijstje. Ze zijn overal!

 1. Verlanglijstje. En dan puur gericht op inspiratie voor cadeaus die je bijvoorbeeld voor je verjaardag kunt vragen. Vul dit lijstje het gehele jaar aan en streep af wat je al hebt gekregen of zelf hebt gekocht. Zo zit je nooit verlegen om antwoord als iemand je vraagt wat je graag wilt hebben.
 2. Motivatielijstje. Bijvoorbeeld motivatie om te gaan sporten. Zo’n lijstje maakte ik dus nog in de tijd dat ik niet zwanger was en een abonnement bij de sportschool had. Wanneer ik dan echt geen zin had las ik dat lijstje keer op keer om zo mezelf te motiveren toch te gaan.
 3. Travel lijstje. Er zijn nog een heleboel steden, landen en plekken waar ik graag heen wil. Telkens wanneer ik iets voorbij zie komen gaat dat direct in het lijstje.
 4. Complimentenlijstje. Op mijn eigen blog maakte ik al een artikel over de 10 complimenten die iedereen graag hoort. Maar dit lijstje is natuurlijk heel breed in te zetten. Zit je verlegen om een compliment aan iemand? Check dan het lijstje.
 5. De lekkerste (zomer)gerechten. Elke week maak ik een weekmenu en zit ik weer verlegen om inspiratie. Daarom wil ik al een hele lange tijd een lijst maken met de lekkerste gerechten. Je kunt natuurlijk ook een lijst maken met de makkelijkste gerechten of bijvoorbeeld met alleen maar pasta gerechten.
 6. Leuke restaurants. Mensen zijn doorgaans gewoontedieren. Ze gaan terug naar datgeen wat ze kennen. Zo is dat bij ons ook vaak wat betreft restaurants. Maar zo eens in de zoveel tijd ontdekken we weer een nieuwe en als deze bevalt komt hij meteen op het lijstje te staan. Zo wordt de keus ook groter.
 7. De lekkerste drankjes. Ik ben verzot op drankjes, zowel alcoholisch als non-alcoholisch. En telkens wanneer ik weer iets nieuws en lekkers ontdek komt deze op de lijst. Zo bestel ik dus niet altijd hetzelfde, al gebeurd dat laatste toch nog best vaak.
 8. Boeken die ik wil lezen. Nu komt er de laatste tijd nog maar weinig van lezen, behalve dingen voor mijn werk en blogs, maar ik ben er echt gek op. Zodra ik iemand hoor over een goed boek schrijf ik hem op mijn lijstje. Helaas wordt hij dus momenteel alleen maar langer en langer.
 9. Lijstje met me-time momenten. Soms heb ik opeens een half uur voor mezelf en weet ik eigenlijk niet wat ik kan doen. Doorgaans is dat dus hetzelfde: een serie kijken of een beetje rommelen op de computer. Achteraf baal ik ervan omdat ik bijvoorbeeld ook had kunnen lezen, even lekker lang kunnen douchen, een fijne wandeling had kunnen maken, enzovoort. Daarom heb ik voortaan een lijstje met dingen die ik als me-time beschouw. Zo kies ik telkens weer iets anders.
 10. Dankbaarheidslijstje. Ik heb in het verleden nogal donkere periodes gehad. En ook nu heb ik af en toe last van een dip. Dan haal ik mijn dankbaarheidslijstje tevoorschijn en kan ik weer goed relativeren wat er allemaal is om dankbaar voor te zijn.
 11. Bucket list. Ooit stond ik in de ‘Vriendin’ met een item over de bucket list. Dit omdat ik het eigenlijk al sinds mijn tienerjaren bijhoud en het pas later bekend werd. Ook maak ik wel eens een bucket list voor een kortere periode speciaal voor mijn peuter. Bijvoorbeeld een zomer bucket list.
 12. All time favorite muzieknummers. Zonder muziek kom ik de dag niet door. Op het werk staat eigenlijk altijd de radio wel aan en ook onder het douchen moet er een deuntje op de achtergrond zijn, zodat ik lekker mee kan zingen. Soms hoor ik een ‘oud’ nummer die ik was vergeten en dan gaat deze direct op het lijstje.
 13. Dingen waar je goed in bent. Ken je dat? Je gaat bijvoorbeeld op sollicitatiegesprek en dan komt de vraag ‘noem eens drie dingen waar je goed in bent’. Dit is iets waar veel mensen problemen mee hebben, dus maak een lijstje en telkens wanneer je iets bedenkt schrijf je dit op. Zo hoef je alleen dat lijstje er nog eens bij te pakken wanneer er weer zo’n vraag komt. Ook doet het goed voor je zelfvertrouwen.
 14. Verheuglijstje. Je hebt er wel eens van die weken tussen zitten dat je alleen maar aan het werken bent en andere verplichtingen hebt. Dan is het goed om een lijstje te hebben met dingen waar je jezelf op kunt verheugen. Zo kijk ik momenteel uit naar volgende week omdat ik dan naar een concert ga.
 15. Inspirerende quotes. Quotes kunnen me zoveel inspiratie en motivatie geven. Niet voor niets dat we op Instagram om de dag een quote plaatsen en op Facebook wekelijks.
 16. Favoriete films. Films die ik 10x kan kijken en nog niet beu ben.
 17. Leukste uitjes met kinderen. Nu ik moeder ben ontdek ik steeds meer leuke dingen om te doen met kinderen. Er zijn vele verschillende lijstjes die ik bijhoud wat betreft mijn kind, waaronder dus de leukste uitjes.
 18. De leukste outfits. Ik heb eigenlijk nooit veel om kleding gegeven, maar begin het steeds leuker te vinden. Vooral het maken van verschillende combinaties met bijvoorbeeld eenzelfde broek of vest. Deze schrijf ik dan op zodat ik, wanneer ik denk niets te hebben om aan te trekken, toch inspiratie kan vinden.
 19. DIY-lijstje. Ik heb twee linker handen maar toch vind ik het leuk om aan DIY projectjes te werken. Soms kom ik op Pinterest dingen tegen waarvan ik denk het te kunnen maken. Deze komen dan op mijn lijst.
 20. Dromenlijstje. Iedereen heeft dromen, zo ook ik, deze schrijf ik op en aan vele ervan probeer ik ook echt iets te doen. Want dromen hoeven geen bedrog te zijn.

Heb jij nog aanvullingen voor lijstjes die je blij maken? Laat ze gerust achter in de reacties. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.