Nieuwe doelen voor 2016

Nieuwe doelen voor 2016

Eind december is een mooi moment om te reflecteren op het afgelopen jaar en nieuwe doelen te stellen voor 2016. De jaarwisseling is hét moment waarop veel mensen goede voornemens bedenken. Een krachtigere benaming hiervoor is ‘doelen stellen’. Waar een goed voornemen vaak te vaag en te ongrijpbaar is, zijn doelen meestal realistischer waardoor ze eerder werkelijkheid worden.

Pak je doelenlijstje van 2015 erbij

Heb je vorig jaar ook een doelenlijstje gemaakt? Pak deze er dan eerst bij om te kijken wat je allemaal bereikt heb het afgelopen jaar. Vaak sta je er versteld van wat je allemaal in twaalf maanden voor elkaar hebt gekregen. Het is leuk om te zien welke ontwikkelingen je hebt doorgemaakt, waarin je bent gegroeid en welke dingen je misschien volgend jaar nog wat extra aandacht moet geven. Heb je vorig jaar geen doelenlijstje gemaakt? Pak dan je agenda erbij en maak een lijstje van alle projecten waar je het afgelopen jaar aan gewerkt hebt en welke uitdagingen je bent aangegaan.

De volgende vragen zijn daarbij handig om voor jezelf te stellen:

– Welke doelen zijn gelukt en welke niet?
– Wat was je grootste overwinning?
– Wat heb je het afgelopen jaar geleerd?
– Waar ben je het meest trots op?

“A goal without a plan is just a wish”

Tijd voor nieuwe doelen

Niets is zo leuk als nieuwe doelen bedenken, dit geeft je energie en inspiratie voor het nieuwe jaar.
Pak je notitieboekje erbij en bedenk wat je in 2016 graag zou willen doen. Dit kunnen persoonlijke doelen zijn maar ook doelen gericht op werk en familie. Een doel kan ook zijn om een mooie reis te maken of om het komende jaar wat vaker een rustmomentje voor jezelf in te plannen. Welke doelen je ook hebt, zorg ervoor dat ze tastbaar zijn. Wil je vaker gaan sporten? Schrijf dan voor jezelf op welke sport je gaat beoefenen en op welke dag. Leg de lat niet te hoog, je doelen moeten wel realistisch zijn. Wanneer de verandering te groot is, is de kans groot dat je je doelen niet behaalt.

Waarom opschrijven?

Doelen behaal je sneller wanneer je ze opschrijft, hierdoor worden ze namelijk tastbaar. Als je ze opschrijft, kun je ze beter visualiseren waardoor je er eerder naar handelt en de kans groter is dat je ze daadwerkelijk bereikt. Zie het als jouw persoonlijke gids tot succes. Wil je de kans nog meer vergroten? Schrijf dan ook per doel op waarom je dit wilt bereiken en wat je daarvoor nodig hebt.

“The only thing standing between you & your goals is the bullshit story you keep telling yourself”

Vergeet niet dat het om het proces gaat. Het gaat er niet altijd om of je je doelen wel of niet helemaal behaalt of dat de uitkomst goed of slecht is. Het gaat erom wat er met je gebeurt gedurende het proces. De mooiste dingen gebeuren wanneer je loslaat en je overgeeft. Wanneer je net ietsje meer nieuwsgierig bent dan dat je bang bent, zullen er geweldige dingen op je pad komen!

Heel veel plezier met het opschrijven van je nieuwe doelen voor 2016 en veel succes met het behalen ervan!

 

Over Merel Jegen

Ik ben Merel Jegen (27 jaar), net afgestudeerd aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie en ik woon in het centrum van Alkmaar. Schrijven is mijn passie en ik wil graag mijn eigen tekstbureau starten om als freelance tekstschrijver/journalist aan de slag te gaan. Mijn interesses liggen op het gebied van yoga & mindfulness, human interest, lifestyle, interieur, tijdschriften en koken.
Als perfectionist heb ik een passie voor organiseren en notitieboekjes. Artikelideeën, leuke adresjes of mooie quotes; ik gebruik ze overal voor. Ik vind heel fijn om in deze drukke, digitale wereld iets tastbaars in handen te hebben waarin ik inspirerende dingen kan opschrijven. Op die manier creëer ik een klein rustmomentje voor mezelf om alles te ordenen. Ik vind het dan ook ontzettend leuk dat ik jullie maandelijks met mijn artikelen mag inspireren op MLN over organiseren, productiviteit en balans brengen in je leven door middel van notitieboekjes!

Mereljegen.wordpress.com  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.