De geschiedenis van Moleskine

Het notitieboekje Moleskine bestaat weliswaar al heel wat decennia, de naam is echter pas halverwege de jaren 80 ontstaan van de vorige eeuw ontstaan. Dit is een periode waarin de zwarte notitieboekjes schaarser en schaarser werden totdat het Franse bedrijf dat deze boekjes maakte zelfs de productie volledig stopte.

De Britse schrijver van onder andere reisverhalen, Bruce Chatwin, vermeldt in zijn boek The Songlines een passage waarin hij de eigenaar van het familiebedrijfje de woorden “Le vrai Moleskine n’est plus”  toespeelt. Vrij vertaalt betekent dit “De echte Moleskine is niet meer”.

Voorloper van de Moleskine

Chatwin betreurt het einde van deze boekjes en verzekert zich van de laatste beschikbare boekjes voordat hij naar Australië vertrekt. Naast Chatwin zijn er andere grote schrijvers als Oscar Wilde en Ernest Hemmingway die van de zwarte notitieboeken gebruik maken.

Ook onder schilders, dan met name de blanco varianten, vinden de boekjes gretig aftrek. bekende schilders als Vincent van Gogh en Pablo Picasso. Een toepasselijk quote van Vincent van Gogh over notitieboeken is bijvoorbeeld: “Mijn schetsboek is een getuige van hetgeen ik ervaar, om zaken te krabbelen wanneer ze gebeuren.

De Comeback

In 1997 blies een kleine Milanese uitgever het zwarte notitieboek nieuw leven in en gaf het de naam Moleskine mee. Bewonderaars van over de hele wereld zijn hiermee in staat om al hun gedachten, avonturen en ideeën in dit aloude legendarische boekje te bewaren. Zowel privé als zakelijk, waarbij de Moleskine door creatieve en visionaire professionals gebruikt wordt, biedt dit boekje uitkomst.

Zwart is al lang niet meer de enige kleur die Moleskine voert. Naast de verpersoonlijking van kleur biedt Moleskine je ook de mogelijkheid om het huidige fijne jaargetijde, de lente, in je notitieboekje mee te nemen: Een set van 3 heerlijke pasteltinten geel, roze en paars lijkt er speciaal voor gemaakt.

Afbeelding: Moleskine®

Moleskine

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.