Leer een nieuwe taal binnen beperkte tijd

Een nieuwe taal leren is erg leuk. Helaas kost dit veel tijd, en tijd is vaak schaars. Een effectieve manier is om een paar maanden naar het buitenland te gaan en daar de taal te leren. Heb je geen mogelijkheid om een aantal weken achtereenvolgens naar het buitenland te gaan? Wij gaan je helpen om de basis  van de gewenste taal in 3 stappen zo snel mogelijk eigen te maken.

1. Begin bij het begin

Een handigheidje die Timothy Ferris (auteur van de  4-urige werkweek) ons meegeeft is om de 1000 meest gebruikte woorden van een taal op te zoeken en op te schrijven. In zijn blog geeft hij een top-100 van de meest gebruikte Engelse geschreven woorden en een top-100 van de meest gebruikte Engelse gesproken woorden. De woorden kunnen vaak 1-op-1 overgenomen worden in de meeste andere talen. Vul dit aan met andere woorden uit de te leren taal en je hebt je basis vastgelegd.

Denk ook aan woorden die voor jou interessant zijn. Het heeft geen zin om allerlei vaktermen uit de tuinbouw op te schrijven als je graag straks het gesprek over cultuur aan wil gaan.

2. Gebruik je kennis

Zorg dat je de opgedane kennis gebruikt. Dit kun je actief en passief doen.
Passief: Kijk tv uit het betreffende taalgebied. Begin dan met eenvoudige programma’s als een soap serie. Of een kinderprogramma (jeugdjournaal). Al snel kun je dit uitbreiden met het gewone journaal, films en andere TV-programma’s.
Actief: Lees een boek of een (mode)tijdschrift uit het taalgebied. Begin eenvoudig met de makkelijke korte tekstjes en wees niet bang dat je het hele artikel niet in één keer begrijpt. Probeer er de basis uit te halen.

Praat met jezelf. Zeg elke handeling die je doet hard op. Kook je een ei of maak je de deur open? Op het moment dat je dit zegt dwing je jezelf om na te denken over woorden en zinnen. Dit gaat je helpen om belangrijke zaken te onthouden.

3. Een taal leren doe je niet alleen

De kunst van een taal leren is niet puur het stampwerk. Oefenen is daarin juist heel belangrijk. Zoek iemand uit je omgeving die ook graag jouw taal wil leren. Samen is tenslotte leuker dan alleen! Geen vriend of vriendin voorhanden? Hier nog wat tips:

Portugees leren? Ga naar een Braziliaanse Samba-avond. Daar komen mensen uit het land zelf en mensen die geïnteresseerd zijn in het land, de taal.
Noors leren? Sluit je aan bij een forum over Noorwegen om zo met mensen in contact te komen.
Denk je dat je voor gek staat? De meeste vinden het juist leuk dat je zoiets probeert en zullen je graag helpen.

Wil je toch all the way en naar het land toe om de taal te leren, bekijk dan dit filmpje ter inspiratie: Spanish in 11 weeks.

Succes, Good luck, Viel Erfolg, Te deseo mucho éxito

Afbeelding: Shutterstock

Reis notitieboekjes

One thought on “Leer een nieuwe taal binnen beperkte tijd

  1. Taaltraining says:

    Leuk dat je aangeeft dat het geen stampwerk is! Veelal wordt er bij het leren van een taal gezegd: ‘stampen, stampen en nog eens stampen van woordjes.’ Maar inderdaad het samen leren met anderen van een taal is leuker dan alleen. Samen is eigenlijk altijd leuker dan alleen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.