Wat is ecologisch schrijven en hoe doe je dat?

Wat is ecologisch schrijven en hoe doe je dat?

In een wereld waarin duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, streven mensen ernaar om hun ecologische voetafdruk te verkleinen in alle aspecten van hun leven. Maar heb je er ooit aan gedacht dat ook schrijven een ecologisch aspect heeft? Ecologisch schrijven is een benadering die niet alleen rekening houdt met de inhoud van onze woorden, maar ook met de materialen die we gebruiken en de impact die ze hebben op het milieu. In deze blog ontdekken we wat ecologisch schrijven is, wat het oplevert en waarom het belangrijk is. We geven ook enkele tips om zelf aan de slag te gaan met ‘groen’ schrijven.

Wat is ecologisch schrijven?

Ecologisch schrijven gaat verder dan alleen de woorden die we op papier zetten. Het omvat ook de keuze van schrijfmaterialen en de impact van onze schrijfpraktijken op het milieu. Bij milieubewust schrijven streven we naar duurzame en milieuvriendelijke alternatieven, zoals gerecycled papier, eco-vriendelijke inkt en herbruikbare schrijfinstrumenten. Het gaat om bewustwording van de ecologische consequenties van onze schrijfgewoonten en het nemen van verantwoordelijkheid voor onze acties.

Wat levert ecologisch schrijven op?

 1. Verminderde impact: Door te kiezen voor gerecycled papier en eco-vriendelijke materialen verminderen we de vraag naar nieuwe grondstoffen en vermijden we ontbossing en vervuiling.
 2. Bewustwording: Ecologisch schrijven vergroot ons bewustzijn van de milieu-impact van onze keuzes en stimuleert ons om duurzame beslissingen te nemen in andere aspecten van ons leven.
 3. Inspiratie voor anderen: Door ecologisch te schrijven, kunnen we anderen inspireren om ook duurzamere schrijfpraktijken aan te nemen en zo een positieve verandering teweegbrengen.

Waarom is het goed is?

 1. Milieubescherming: Ecologisch verantwoord schrijven draagt bij aan de bescherming van bossen, de vermindering van CO2-uitstoot en de beperking van afvalproductie.
 2. Duurzaamheid bevorderen: Het laat zien dat we om het milieu geven en bereid zijn om actie te ondernemen om duurzaamheid te bevorderen, zelfs in onze dagelijkse schrijfpraktijken.
 3. Verbinding met de natuur: Duurzaam schrijven creëert een sterkere band met de natuurlijke wereld en herinnert ons eraan dat we deel uitmaken van een groter geheel.

Tips voor ecologisch schrijven:

 1. Kies voor gerecyclede notitieboeken: Gebruik notitieboeken die zijn gemaakt van gerecycled papier om de vraag naar nieuwe grondstoffen te verminderen zoals de notitieboeken van Nkuku die gemaakt zijn van textiel resten.
 2. Eco-vriendelijke inkt: Gebruik pennen met eco-vriendelijke inkt op waterbasis in plaats van traditionele inkt op basis van schadelijke chemicaliën.
 3. Digitalisering: Overweeg om digitaal te schrijven en te noteren, waardoor papierverbruik wordt verminderd en opslagruimte wordt bespaard. Wij hebben hiervoor de Lamy Ncode.
 4. Hergebruik en upcycling: Geef oude notitieboeken een nieuw leven door ze te hergebruiken of te upcyclen voor verschillende doeleinden. Heb je interesse in een notitieboek met een klein deukje dat wij niet meer kunnen verkopen in de webshop? Stuur ons dan een mailtje.
 5. Minimalistisch schrijven: Schrijf alleen op wat je echt op moet schrijven en beperk het aantal aantekeningen.

Duurzaam schrijven biedt een geweldige mogelijkheid om onze liefde voor schrijven te combineren met onze verantwoordelijkheid voor het milieu. Door bewust te kiezen voor duurzame schrijfmaterialen en praktijken kunnen we een positieve impact hebben op het behoud van de natuurlijke wereld. Laten we onze pen nemen en ecologisch schrijven omarmen als een krachtig middel om duurzaamheid te bevorderen, terwijl we onze gedachten en ideeën tot leven brengen op een manier die in harmonie is met de planeet.

Had jij al eens van ecologisch schrijven gehoord?