Waarom lezen goed voor je is

Waarom lezen goed voor je is

Dat schrijven goed voor je is, weten we bij My Lovely notebook al. We hebben daar al eens over geschreven en naar aanleiding van een NRC artikel gepost. En wist je dat naast schrijven ook lezen heel erg goed voor je is? Je bent nu al aan het lezen dus wellicht hoeven we het je niet uit te leggen. Of lees je omdat je het leuk vindt? Hoe dan ook, My Lovely Notebook legt het graag even uit wat de voordelen van lezen zijn.

Minder stress door lezen

De voordelen van lezen zullen pas echt effect hebben op het moment dat je elke dag leest. En dat hoeft geen uren te kosten. Onderzoek toont aan dat je van 6 minuten lezen per dag je al profijt hebt. Een van die belangrijke voordelen is dat lezen stress vermindert. Soms wel tot zo’n 68 procent! Waarom? Lezen neemt je mee naar een andere wereld. Hierdoor kun je de beslommeringen op je werk of thuis even lekker achter je laten.

Meer focus door lezen

Zodra je langer leest dan de hiervoor besproken 6 minuten zal je ontdekken dat je beter kunt concentreren. In het dagelijks leven wordt je tijdens je werk afgeleid door collega’s, mail, telefoons etcetera. Met lezen zal je onbewust weinig afleiding tolereren omdat je jezelf volledig stort op het verhaal waar je mee bezig bent. Deze focus zul je na verloop van tijd ook op andere momenten kunnen toepassen. Hierdoor zal je productiviteit toenemen.

Persoonlijke ontwikkeling

Het hiervoor beschreven voordeel kan al voldoende zijn om te starten met lezen. Ondervind je geen stress, prijs jezelf gelukkig en treur niet. Lezen heeft nog meer voordelen. Door te lezen ontwikkel jij jezelf op verschillende manieren. Je vergaart bijvoorbeeld kennis. Hiervoor hoef je niet alleen kranten of vakbladen te lezen. Ook uit een roman valt kennis te halen. En levert het niet direct kennis op dan zal het je stof tot nadenken geven. Hiermee stimuleer je automatisch je brein mee. Daarnaast zal het je woordenschat uitbreiden. Met een bredere woordenschat ben je in staat jezelf beter uit te drukken en zal je de context van woorden beter begrijpen.

Creativiteit en verbeeldingskracht

Auteurs vertellen je soms zaken waar je zelf misschien niet over na hebt gedacht. Ze schijnen een licht op een onderwerp vanuit een ander perspectief. Door in aanraking te komen nieuwe ideeën stimuleert het jou ook in je creativiteit. Tijdens een saaie vergadering kan verbeeldingskracht die je met lezen hebt opgedaan. Zo haal je misschien nog wel wat interessants uit een vergadering. Een over-the-top verhaal kan zo gek zijn dat het je helpt om bij een lastig probleem out-of-the-box te denken.

Lezen kan overal

Als we het over lezen hebben dan praten we niet over tweets en Facebook posts. Leuk is het misschien wel eerdergenoemde voordelen gaat het je nauwelijks brengen. Met lezen bedoelen we digitale artikelen of ‘ouderwets’ vanuit een papieren boek. Het fijne van deze verschillende manieren van lezen lezen is dat het overal kan. Thuis, onderweg naar je werk of in de wachtruimte bij de tandarts. Allemaal momenten die je kunt uitnutten om jezelf te ontwikkelen. Start direct en ontdek welke voordelen het voor jou kan hebben.

Heeft het artikel je geïnspireerd? Denk je dat het andere kan inspireren? Schroom niet en deel het artikel met je netwerk via onderstaande buttons.

Welk boek lees jij nu ter ontspanning of inspiratie?

Afbeelding 123RF.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.