Schrijven en organiseren om niet te vergeten

Schrijven en organiseren om niet te vergeten

Ideeën moeten ideeën blijven. Het is eeuwig zonde indien goede ideeën, interessante gedachten of grappige gedachtekronkels vergeten worden. Maar we worden al zoveel geacht te onthouden. Zowel thuis als op werk. En als het je dan toch al lukt om hersenspinsel op papier te zetten, hoe voorkom je dat je deze spinsel niet kwijtraakt? Wij zetten een paar tips voor je op een rijtje.

Schrijven is blijven

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: Je hoofd zit over het algemeen vol. Vol met belangrijke dingen, vol met minder belangrijke dingen. Vol met korte termijn zaken of vol met lange termijn zaken. Omdat je maar beperkt zaken écht kunt onthouden is de eerste tip: Schrijf. Door je ideeën op te schrijven geef je ze een plaatsje. En je voorkomt ook dat ze verdrongen worden door andere ideeën. Hoe vaak heb jij al tegen jezelf gezegd ’wat moest ik ook alweer doen’ of ’wat wilde ik nou toch uitzoeken’?

Organiseren kun je leren

Uit eigen ervaring weten we dat er overal waar het kan geschreven wordt. Wij juichen dat uiteraard van harte toe. We zijn daar tenslotte ons artikel mee begonnen. Schrijven is stap 1. Ben je niet zo consequent met zaken op 1 plaats vast te leggen dan moet je je losse notities organiseren. Je ingeving achterop het kassabonnetje, je idee op de envelop van je verzekering, je to do op die post-it. Je vergeet ze evengoed zodra je ook deze kwijt raakt. Het aanleren van een systeem om alles te verzamelen en bewaren willen wij dan ook van harte aanbevelen.

Vaste plek

Bewaar al je losse flodders op 1 vaste plek. Thuis kan dit bijvoorbeeld een multomap of bakje zijn die altijd op een zelfde plaats staat. Een lade zou kunnen werken echter is de kans groot dat een lade überhaupt een verzamelplaats wordt voor van alles en nog wat. gevolg: briefjes raken zoek tussen de theedoeken, sleutels en brillenkokers. Ben je vaak onderweg? Ook dan is een vaste plek vrij simpel te creëren. dit kan een vakje in je tas zijn of een mapje dat je bij je draagt. Verzamel hierin zaken die je onderweg bedenkt of oppikt. Eenmaal thuis heb je alles makkelijk en snel bij de hand om in je boekje te schrijven of op de door jou gekozen plek neer te leggen.

Kijk terug en archiveer

Prik, nu je een vaste plek hebt voor al je notities, ook een vast moment voor jezelf om je verzameling eens kritisch en grondig te bekijken. Alles wat je die week in je verzamelbak hebt neergelegd bekijk je en daar onderneem je actie op. Archiveer blaadjes in een daarvoor bestemde map. Schrijf losse flodders over op een plek, zoals een notitieboek, zodat je ideeën op een centrale plek bewaart. Of gooi dingen weg waarvan je zeker weet dat je er toch niks mee gaat doen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.