Als je wel eens moeite hebt om je te concentreren. Indien je wel eens ervaart dat je niet het maximale uit je dag hebt gehad. Of als je ervan overtuigd bent dat je meer had kunnen doen vandaag. Dan vragen wij je om even een paar minuten tijd vrij te maken en ons artikel over focus te lezen. Een paar minuten zonder afleiding. Dat moet lukken toch? En als je dát voor mekaar hebt gekregen worden de dagen waarin je het nodige werk dient te verzetten alleen maar gemakkelijker.
Wat is focus?
De dikke van Dale omschrijft focus als `het zich concentreren op één bepaald punt’ of `je geheel richten op….’ De puntjes zijn op allerlei manieren in te vullen. Zowel privé als op kantoor. Focus is soms lastig te krijgen. Daarom is het belangrijk dat je zorgt voor minimale afleiding. Dat is namelijk een van de grootste beïnvloeders van focus. Neem onze 4 tips ter harte en je zal gemakkelijker door je to do’s bewegen
1) Maak een planning voor betere focus
Het opstellen van een planning heeft meerdere voordelen. Geef voor jezelf aan wat je die dag wil bereiken en/of afgerond wil hebben. Je stelt jezelf hiermee bepaalde doelen. Naast dat je heel duidelijk voor jezelf opschrijft wat je die dag wil doen heb je ook de mogelijkheid om afgeronde zaken af te strepen. Dat geeft uiteraard een fijn gevoel, want je actielijst wordt daarmee steeds kleiner. Dat werkt bevredigender dan wanneer je actielijst steeds groter wordt. Om je focus niet te verliezen raden wij aan om je taken in kleinere brokjes op te delen. Dit maakt het concreter en behapbaarder waardoor je je slagingskans toeneemt.
2) Zorg voor de perfecte omgeving voor de juiste focus
Een perfecte omgeving om een berg werk te verzetten is voor iedereen anders. Jijzelf weet in welke omgeving je het beste gedijt. Waar voor de ene persoon de rust van een bibliotheek het beste past heeft een ander de drukte van een rumoerige koffietent nodig. Let er wel op dat je afleiders zoveel mogelijk buitenspel zet. Hoe je van die rumoerige omgeving? Dan zit de gemiddelde kantoortuin vol afleiders als collega’s die aan je bureau staan. Beter dus om de anonimiteit van die drukke, maar oh zo fijne koffietent op te zoeken.
3) Prikkels voor focus
Naast de juiste omgeving zijn er nog andere prikkels denkbaar die je kunnen helpen of die je kunnen afleiden. Een grote afleider zijn alle andere taken die je nog wil doen. Het is raadzaam om je eerst op 1 taak te focussen en deze af te ronden. Naast opperste concentratie op 1 ding streep je deze af zodra je klaar bent. Hoef je dus niet meer aan te denken. Multitasken, op welke manier dan ook, moet je voor altijd achter je laten. Muziek kan je ook helpen om de juiste focus te creëren of te behouden. Ben je wat onrustig, luister dan naar ontspannende muziek. Heb je juist het idee dat je in slaap kunt vallen of ben je verveeld, luister dan naar muziek met tempo en een beats.
4) Pauze en beloning
Focussen betekent ook dat je tussendoor tijd neemt om even te rusten. Niemand is in staat zich 8 tot 9 uur op een dag te focussen. Hoe je dat invult mag je zelf bepalen. Je kunt ervoor kiezen om na het afronden van elke taak een pauze te nemen. Of wellicht kies je ervoor om na elke half uur of uur een pauze te nemen. Neem een paar keer per dag een kleine pauze van 5 – 10 minuten en gun jezelf ook een lange pauze van een half uur. De pauze kun je invullen door wat te gaan lopen. Door te bewegen activeer je gelijk weer je hersenen. Je kunt de pauze ook als beloningsmoment gebruiken door jezelf 5 minuten met je smartphone te gunnen.
We horen graag je ervaringen na het toepassen van deze tips.