Van to do naar done!

van to do naar done!

To do lists. Ik kan best de koningin van de to do lijstjes genoemd worden. Zo’n beetje dagelijks maak ik er één. Plus een algemene voor de week én een voor mijn blog. Welke artikelen moet ik nog schrijven, wat moet ik nog fotograferen en een opsomming van huishoudelijke klusjes die ik niet mag vergeten. Lees je het ook? Moet, moet moet? Dat kan anders!

Je herkent vast ook wel de to do lijstjes die vol staan met dingen die niet per se prioriteit hebben en dat je aan het eind van de dag kijkt en slechts 1 of 2 dingen hebt afgestreept. Dat kwam misschien omdat je juist helemaal in een ander project zat, die niet op de lijst staat. Vervolgens voel je je teleurgesteld in jezelf, omdat je je had voorgenomen zoveel mogelijk van je lijstje af te strepen en daar niet aan toe bent gekomen.

Weg met de druk

Daarnaast voel je een soort druk om dingen te doen als je naar je to do lijst kijkt. En laat dat nou hetgeen zijn dat je demotiveert. Zit je toch stiekem weer Facebook te checken en door Twitter te scrollen in plaats van aan je prioriteiten te werken. Zonde van je tijd en je raadt het al: wederom teleurgesteld in jezelf. Weg met die gevoelens!

Done list = positief

Want een ‘done’ (=gedaan) lijstje heeft niet alleen een veel positievere insteek, het motiveert ook nog eens om door te gaan. Je schrijft dus niet langer op wat je allemaal nog MOET, maar alles wat je die dag al hebt gedaan. Zeker weten dat je je direct beter voelt als je ziet welke vooruitgang je deze dag al hebt geboekt. Het is namelijk geen ‘wishful thinking’ van dingen die je gedaan wilt hebben, maar een overzicht van het resultaat. Het geeft direct nieuwe energie om door te gaan.

De gouden combinatie

Nu zeg ik niet dat je je to do lijst helemaal de deur uit moet doen. Persoonlijk vind ik het erg fijn om wat houvast te hebben in de dingen die nog moeten. Met een hoofd als een zeef zou ik plots de belangrijkste items vergeten. Maar samen maken ze de perfecte combinatie. De to do lijst zorgt ervoor dat je weet wat je moet doen en welke prioriteit iets heeft en de done lijst geeft je aan het eind van de dag een moment van evaluatie en overwinning. En wanneer je die twee een tijdje samen gebruikt, zal je ook patronen ontdekken en zien welke items wel op je to do lijst staan maar moeizamer op de done lijst komen. Dan kun je voor jezelf wel uitmaken waarom dat is. Hik je er tegenaan of zijn ze eigenlijk niet zo belangrijk?

Maak jij wel eens een lijst van de dingen die je hebt gedaan in plaats van alles wat je nog moet doen? Hoe voel je je daarbij? Of zou je het na dit artikel zelf uitproberen? Daisy

Over Daisy

Ik ben Daisy en blog op homeofdaisies.nl  over beauty, lifestyle en DIY. Omdat ik gigantisch chaotisch ben, heb ik altijd pen en papier bij de hand en heb ik werkelijk overal wel een notitieboekje voor. To do lijstjes, mijn blog, recepten en aantekeningen tijdens reizen. Schrijven maakt mijn leven overzichtelijk.

Eens per maand zal ik op mylovelynotebook.nl praktische tips en ervaringen delen over hoe notitieboekjes jouw leven leuker, makkelijker en georganiseerder kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.