Sneller je doelen behalen? Schrijf ze op!

Sneller je doelen behalen? Schrijf ze op!

Sinds een aantal jaar maak ik ‘doelenlijstjes’ met dingen die ik graag wil bereiken, meestal aan het begin van het jaar. Door je doelen op te schrijven, maak je ze namelijk tastbaar. Je handelt er eerder naar waardoor de kans groter is dat je ze daadwerkelijk bereikt.

Het is inmiddels een soort ritueel geworden: ik ga de stad in op zoek naar een mooi, nieuw notitieboekje waarin ik mijn doelen ga opschrijven; een cadeautje voor mezelf. Eenmaal thuis sla ik het boekje vol lege witte pagina’s open, klaar om beschreven te worden met alle mooie plannen die ik voor mezelf in petto heb. Ik neem even een moment de tijd om na te denken over wat ik écht wil bereiken het komende jaar. De lijst kan lang zijn of kort, het kunnen zakelijke of persoonlijke doelen zijn, het kunnen kleine dingen zijn zoals dat ene kastje schilderen of grote dingen zoals verhuizen of afstuderen.

‘Life is a notebook, you fill the pages’

De kracht van gedachten

Afstuderen stond begin dit jaar hoog op mijn lijstje en inmiddels is dit doel bereikt. Natuurlijk heb ik hier zelf voor gewerkt, maar door te doen alsof het ook echt zou gebeuren en deze gedachte te herhalen in mijn hoofd, werkte het nog krachtiger. Want wat je denkt, beïnvloed natuurlijk hoe je je gedraagt. Je praat erover, waardoor mensen van je ideeën op de hoogte zijn. Misschien leidt dit wel weer tot die ene goede connectie die je nodig hebt om je doel te bereiken.
Doelen bereik je nog sneller wanneer je ze opschrijft, zo blijkt. Wanneer je ze opschrijft en dus visualiseert, handel je er ook naar en is de kans groter dat ze daadwerkelijk gebeuren.

Persoonlijke gids

Zie het als jouw persoonlijke gids tot succes. Leg het notitieboekje op een plek waar je hem af en toe kunt pakken om even door te bladeren. Je herinnert jezelf aan de doelen die je wilt bereiken en kijkt hoever je bent met het behalen ervan. Je stelt je focus bij en voorkomt dat je afdwaalt. Je zult automatisch keuzes maken op basis van jouw doelen. Door je brein duidelijk te maken waar je naar op zoek bent, zul je vaker de juiste oplossingen ‘aangediend’ krijgen. We krijgen elke dag ontzettend veel informatie tot ons en we filteren deze informatie door onbewust dingen weg te laten. Volgens Mindacademy kan je onderbewustzijn als het ware de wereld filteren op basis van de door jou gestelde doelen. Wanneer jouw doel is om al je administratie te ordenen zal je oog in de boekhandel ineens vallen op een boek over een opgeruimd huis.

Visualiseren

Je kunt de plannen nog extra visualiseren door er ook beeld bij te plakken. Door jezelf te inspireren met mooie foto’s of quotes, krijg je nog meer een positief gevoel over je plannen.

‘Don’t call it a dream, call it a plan’

Het opschrijven van mijn doelen, hielp mij mijn studie af te ronden. Een simpele en leuke manier (want opgeschreven in een mooi notitieboekje!) om mijn plannen te bereiken. Natuurlijk kan je op elk moment van het jaar zo’n lijstje maken. Omdat ik net ben afgestudeerd, is er weer ruimte voor nieuwe doelen. Het voelt als een nieuwe fase en ik barst van de nieuwe ideeën. Om al deze ideeën op te schrijven en te ordenen (ik kon het niet laten) heb ik een nieuw notitieboekje gekocht. Ik hoop dat het mij de komende periode zal helpen om niet in dat voorspelde ‘zwarte gat’ te doen vallen, maar me inzicht en perspectief te bieden. Met het sturen van je gedachten, kun je succes creëren en dit succes begint bij bewustwording. We willen (en moeten) veel tegenwoordig en er wordt veel van ons verwacht. Laat dit je niet afleiden van de dingen die JIJ wilt en waar je echt gelukkig van wordt. Neem de tijd om dingen op te schrijven, hiermee zet je een bepaalde intentie neer. Je zult zien dat je plannen werkelijkheid worden!

Merel

Schrijf je doelen op in een mooi notitieboek


Over Merel Jegen

Ik ben Merel Jegen (27 jaar), net afgestudeerd aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie en ik woon in het centrum van Alkmaar. Schrijven is mijn passie en ik wil graag mijn eigen tekstbureau starten om als freelance tekstschrijver/journalist aan de slag te gaan. Mijn interesses liggen op het gebied van yoga & mindfulness, human interest, lifestyle, interieur, tijdschriften en koken.
Als perfectionist heb ik een passie voor organiseren en notitieboekjes. Artikelideeën, leuke adresjes of mooie quotes; ik gebruik ze overal voor. Ik vind heel fijn om in deze drukke, digitale wereld iets tastbaars in handen te hebben waarin ik inspirerende dingen kan opschrijven. Op die manier creëer ik een klein rustmomentje voor mezelf om alles te ordenen. Ik vind het dan ook ontzettend leuk dat ik jullie maandelijks met mijn artikelen mag inspireren op MLN over organiseren, productiviteit en balans brengen in je leven door middel van notitieboekjes!

Mereljegen.wordpress.com  

2 thoughts on “Sneller je doelen behalen? Schrijf ze op!

  1. Simone says:

    Wauw. Heel mooi artikel, Merel! Ik moet ook eens beginnen met doelen en to-do lijstjes. Zo word je inderdaad bewuster van de dingen die je nog wilt bereiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.