De kracht van papier

de kracht van papier

Waarom notities maken in een notitieboekje als je ook aantekeningen kunt maken in je telefoon? Omdat je het papier kunt voelen en ruiken en je een boekje beter kunt bewaren om het later nog eens rustig terug te lezen: een welkom offline moment in deze digitale wereld.

Hoe leuk is het om een handgeschreven ansichtkaart van een bijzonder vakantieadres op je deurmat te vinden; een met aandacht geschreven kaartje met daarop een originele postzegel uit het land van herkomst. Het idee dat de kaart is uitgezocht op een schattig marktje in een idyllische zonovergoten plaats en nu bij jou op de koelkast hangt; het heeft toch iets speciaals.

Hetzelfde geldt voor iedere keer wanneer je je brievenbus opent en er een nieuw tijdschrift in zit, vers van de pers. Het zijn van die kleine geluksmomentjes. Je bladert door het magazine, laat de pagina’s door je handen glijden en ruikt de inkt op het papier. Het zijn ervaringen die je online niet zult beleven.

Een welkom offline moment

De laatste jaren is er ontzettend veel veranderd en veel is verschoven naar de online wereld: achter je computer kun je van alles bestellen en de informatie op het internet is eindeloos.
Toch is daar ook het gevoel van even helemaal afgesloten te willen zijn van deze 2.0 beweging om te voorkomen dat we vierkante ogen krijgen. De behoefte om je met een grote kop thee en een tijdschrift of notitieboekje te nestelen op de bank om inspiratie op te doen of om al je nieuwe ideeën in op te schrijven.

‘Offline is the new luxury’

Sommige visuele elementen komen op print nu eenmaal beter over dan op een beeldscherm.
Een mooi vormgegeven boekje biedt een welkom offline moment; je ruikt het leer van je notitieboekje, je kunt het vastpakken, erin schrijven en bewaren om nog eens na te lezen. Je kunt er kaartjes of bonnetjes in plakken of herinneringen in opschrijven om later het boekje te laten lezen aan je zoon of dochter (bijvoorbeeld in Mom’s one line a day): het heeft net die extra emotionele dimensie. Bovendien geeft print veel meer rust.

Liefde voor papier

Steeds meer mensen zoeken naar een manier van mindfull leven en nemen bewust momenten om zich te ontspannen en hun gedachten even op nul te zetten.
Creëer voor jezelf in deze hele volle, drukke online wereld, af en toe een klein momentje waarin je niet zoveel hoeft en waar het gaat om het kleinere geluk. We leven in een wereld waar we continue rond schermpjes hangen en altijd en overal bereikbaar moeten zijn. Hierdoor kun je juist het gevoel van papier weer heel erg waarderen. Dat echte, authentieke gevoel dat je alleen krijgt van een notitieboekje en waar geen enkele to do-app tegenop kan.

Waaruit blijkt jouw liefde voor papier en hoe zorg jij voor een offline moment in de digitale wereld?

Voor de echte papier liefhebbers


Over Merel Jegen

Ik ben Merel Jegen (27 jaar), net afgestudeerd aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie en ik woon in het centrum van Alkmaar. Schrijven is mijn passie en ik wil graag mijn eigen tekstbureau starten om als freelance tekstschrijver/journalist aan de slag te gaan. Mijn interesses liggen op het gebied van yoga & mindfulness, human interest, lifestyle, interieur, tijdschriften en koken.
Als perfectionist heb ik een passie voor organiseren en notitieboekjes. Artikelideeën, leuke adresjes of mooie quotes; ik gebruik ze overal voor. Ik vind heel fijn om in deze drukke, digitale wereld iets tastbaars in handen te hebben waarin ik inspirerende dingen kan opschrijven. Op die manier creëer ik een klein rustmomentje voor mezelf om alles te ordenen. Ik vind het dan ook ontzettend leuk dat ik jullie maandelijks met mijn artikelen mag inspireren op MLN over organiseren, productiviteit en balans brengen in je leven door middel van notitieboekjes!

Mereljegen.wordpress.com  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.