Schrijven vanuit je hart

Schrijf vanuit je hart

Gedachten hebben we allemaal, wel zo’n 50.000 per dag. Sommige gedachten vinden we raar of durven we niet hardop te zeggen, bang dat iemand ze gek vindt of dat je er misschien zelf iets mee zou moeten doen, waarna de zogeheten ‘beren op de weg’ er wel weer voor zorgen dat het enkel bij die gedachten blijven.

Toch zijn de dingen die je denkt vaak zo gek nog niet. Eerste gedachten zijn meestal de beste en origineelste. Maar wanneer we ze uitspreken, zwakken we ze af of we verpakken ze in een netter jasje zodat het onze gekke gedachten zo ‘gek’ niet meer klinken.

Iedereen kan schrijven

Een mooie manier om die warboel van gedachten toch uit je hoofd te krijgen is door ze op te schrijven. Vergeet de to-do’s, boodschappenlijstjes en andere lijstjes waar je iets mee ‘moet’. Laat alle grammatica- en spelregels los en schrijf eens over dingen die zich in jou afspelen. Zet al je gêne opzij, pak je notitieboek erbij en begin met schrijven, gewoon omdat het kan. En weet je wat zo leuk is? Iedereen kan het.

Schrijf op wat je denkt, wat je voelt, wat je dromen zijn, verlangens, herinneringen.
Of schrijf eens een gedicht en geef jezelf 15 minuten om hem af te maken. Het vergt wat moed maar je zult zien dat er in ieder van ons een dichter verscholen zit. Een gedicht kan namelijk niet fout zijn. Schrijf alsof je je niets aan zou trekken van wat andere mensen van je schrijfwerk zouden vinden.

Schrijfoefening

Een andere leuke oefening is teruggaan naar een herinnering. Beschrijf bijvoorbeeld een vakantie van vroeger. Waar was je? Hoe zag de plek eruit? Wat had je aan? Hoe rook het er?

Laat je geest je pen sturen en onthoud: schrijf niet te goed. Je focus ligt dan bij het ‘perfect’ opschrijven van de zin in plaats van het luisteren naar je gedachten. Later kun je je tekst altijd weer herschrijven.

Schrijven is leuk, het verruimd je geest en is (naast mediteren) een geweldige manier om je gedachten te temmen. Schrijven vanuit je hart, vanuit je ‘eerste’ gedachten. Gewoon je pen op het papier zetten en schrijven zonder te stoppen. Luister naar je ‘inner voice’ en begin!

Veel schrijfplezier!

Liefs,
Merel

Over Merel Jegen

Ik ben Merel Jegen (27 jaar), net afgestudeerd aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie en ik woon in het centrum van Alkmaar. Schrijven is mijn passie en ik wil graag mijn eigen tekstbureau starten om als freelance tekstschrijver/journalist aan de slag te gaan. Mijn interesses liggen op het gebied van yoga & mindfulness, human interest, lifestyle, interieur, tijdschriften en koken.
Als perfectionist heb ik een passie voor organiseren en notitieboekjes. Artikelideeën, leuke adresjes of mooie quotes; ik gebruik ze overal voor. Ik vind heel fijn om in deze drukke, digitale wereld iets tastbaars in handen te hebben waarin ik inspirerende dingen kan opschrijven. Op die manier creëer ik een klein rustmomentje voor mezelf om alles te ordenen. Ik vind het dan ook ontzettend leuk dat ik jullie maandelijks met mijn artikelen mag inspireren op MLN over organiseren, productiviteit en balans brengen in je leven door middel van notitieboekjes!

Mereljegen.wordpress.com  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.