10 simpele tips om de maandagochtend te tackelen

10 simpele tips om de maandagochtend te tackelen

Dat gelukzalige gevoel wanneer je op vrijdagmiddag de kantoordeur achter je dichttrekt of je thuis je laptop dichtklapt. Een heel nieuw, vers weekend ligt voor je. Maar net toen je dacht dat er aan die vrijdagmiddagborrel nooit een einde zou komen, knipper je twee keer met je ogen en zit je op zondagavond voor de televisie met een nieuwe week hard werken in het vooruitzicht.

“Can we start the weekend over again? I wasn’t ready…”

Heb je net als ik een lichte weerstand tegen de maandagochtend? In dit artikel geef ik je tien tips om de maandagochtend te tackelen zodat je weer zin krijgt in de week in plaats van er tegenop te zien. De zondagavond is hierbij heilig om ervoor de zorgen dat je de hele week productief bent!

1. Zorg voor een opgeruimde en rustige omgeving

Ga er echt even voor zitten en maak het gezellig in huis. Zorg voor een fijne sfeer, zet een muziekje op, steek kaarsjes aan en zorg voor een opgeruimde tafel of bureau.

2. Verwen jezelf

Een glaasje wijn, een grote pot thee, een stukje chocolade. Je mag jezelf best een beetje belonen voor het feit dat je op zondagavond aan het ‘werk’ bent.

3. Verzamel al je benodigdheden

Brainstormen en lijstjes maken in een ‘good old fashioned’ notitieboek; het helpt om je gedachten te laten stromen en je wordt er creatief van. Notitieboekjes, gekleurde pennen, masking tape, sticky notes. Kijk wat voor jou het beste werkt!

4. Schrijf jouw globale doelen op voor de week

Wat zou je echt willen bereiken of volbrengen deze week? Zowel persoonlijk als op werkgebied. Met deze oefening ga je bij jezelf na wat voor jou echt belangrijk is, zodat je aan het einde van de week tevreden kunt terugkijken. Zie het als een brainstormsessie voordat je specifieke doelen op gaat schrijven.

5. Maak een ‘projectenlijstje’

Begin met twee lijstjes: werk en privé. Hierbij is het belangrijk dat je je tijd realistisch en efficiënt indeelt. Het gebeurt vaak dat werk en persoonlijke to-do’s verweven raken met elkaar maar probeer ze gescheiden te houden. Schijf onder elke lijst de grote projecten die je hebt. Dingen die dus nog een lijstjes van kleinere taken nodig hebben om volbracht te worden.

6. Vul specifieke taken in onder de projecten

Onder elk project vul je alle stappen in die je moet doen om het project te laten slagen.

7. De dagen van de week

Bekijk welke taken je kunt doen op maandag, dinsdag, woensdag etc. Gebruik voor elke dag een andere kleur en onderstreep ze. Sommige dingen zullen moeten blijven wachten tot de volgende week.

8. Open je agenda

Maak een to-do lijstje voor elke dag. Op die manier houd je je lijstjes georganiseerd.

9. Bewaar de originele lijstjes

Bewaar je gemarkeerde lijst voor wanneer je in de loop van de week een gaatje over hebt voor taken die je nog niet had ingepland. Het voelt altijd goed wanneer je extra dingen kunt doen. Het is ook leuk om de volgende zondag te zien wat je allemaal bereikt hebt die week. ‘Make yourself proud!’

10. Controleer je doelen

Kijk aan het einde van de week hoe ver je bent met je doelen en wat je nog moet doen om ze helemaal te bereiken. Hebben je taken nut gehad of moet je je plannen wijzigen?

Vanaf nu kun je op zondagavond heerlijk slapen, wetende dat je de maandagochtend met een opgeruimd hoofd de week aan kunt! Hoe plan jij je weekdoelen in? Ik ben benieuwd! Deel hieronder jouw zondagavond ritueel!

Over Merel Jegen

Ik ben Merel Jegen (27 jaar), net afgestudeerd aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie en ik woon in het centrum van Alkmaar. Schrijven is mijn passie en ik wil graag mijn eigen tekstbureau starten om als freelance tekstschrijver/journalist aan de slag te gaan. Mijn interesses liggen op het gebied van yoga & mindfulness, human interest, lifestyle, interieur, tijdschriften en koken.
Als perfectionist heb ik een passie voor organiseren en notitieboekjes. Artikelideeën, leuke adresjes of mooie quotes; ik gebruik ze overal voor. Ik vind heel fijn om in deze drukke, digitale wereld iets tastbaars in handen te hebben waarin ik inspirerende dingen kan opschrijven. Op die manier creëer ik een klein rustmomentje voor mezelf om alles te ordenen. Ik vind het dan ook ontzettend leuk dat ik jullie maandelijks met mijn artikelen mag inspireren op MLN over organiseren, productiviteit en balans brengen in je leven door middel van notitieboekjes!

Mereljegen.wordpress.com  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.