Regelmatig schrijven of schrijven wanneer je zin hebt?

Regelmatig schrijven of schrijven wanneer je zin hebt?

Vorige week stelde Juliette op Facebook in de VIP groep de vraag aan jullie hoe vaak jullie schreven en of jullie daar een bepaalde regelmaat in hadden. De vraag intrigeerde mij omdat ik lange tijd “vond” dat ik elke dag moest schrijven. Vond heb ik tussen aanhalingstekens gezet omdat ik de lat hierdoor erg hoog voor mijzelf legde. Ik merk nu aan mijzelf dat ik veel vaker luister naar mijn eigen behoefte om te schrijven en dat dit op het moment vrij onregelmatig is. Toch bleef het door mijn hoofd sudderen of ik er juist aan deed om dit gevoel te volgen of dat ik toch weer regelmatiger moest gaan schrijven om zo het proces op een natuurlijke manier weer op gang te brengen?

Als ik luister naar de schrijfguru’s en de adviezen opvolg dan zou elke dag schrijven om de creatieve processen weer te laten vloeien, het juiste zijn. Door minstens drie maanden elke dag te schrijven, creeer je weer een gewoonte van het schrijven en zal het uiteindelijk weer een onderdeel van je routine worden. Ik weet uit eigen ervaring dat het ook zo werkt en dat ik er altijd baat bij heb gehad in mindere tijden om zo het schrijven weer op te pakken.

Maar dat is dus voor mij de bottleneck, ik heb schrijven zo vaak gebruikt in mindere tijden of wanneer ik mij niet lekker in mijn vel voelde zitten dat ik merk dat ik in goede tijden, minder snel de pen pak. In mijn hoofd heb ik de associatie gemaakt tussen mindere tijden en schrijven waardoor ik echt minder snel mijn pen op pak als het goed gaat. En daar loop ik in vast. Ik wil juist de goede momenten vastleggen en de herinnering hebben aan de positieve flow waarin ik zit maar ergens is daar de weerstand en de associatie met schrijven hoort bij de tijden dat ik mij minder prettig voel.

Waar ik op de Facebook vraag antwoorde met “ik schrijf wanneer ik dat prettig vind”, merk ik nu dat ik mij daar niet goed bij voel omdat ik daardoor hele mooie momenten mis waar ik later nog met veel plezier aan wil terug denken. Het is voor mij tijd om een nieuwe associatie bij schrijven te krijgen. Tijd om de pen op te pakken en de mooie momenten te noteren. Tijd dus om de adviezen van de schrijfguru’s op te volgen en een nieuwe gewoonte te maken. Laat ik daar nou het perfecte notitieboek voor hebben in de mooie rosé gouden Filofax. Nieuw notitieboek, nieuwe gewoonten.

In welke periodes schrijven jullie? Schrijven jullie in de goede en de slechte tijden of hebben jullie ook een voorkeur?

Take care!

xoxo

One thought on “Regelmatig schrijven of schrijven wanneer je zin hebt?

  1. Manon says:

    Mooi geschreven!
    Dit is herkenbaar voor mij want ik schreef in het verleden ook meestal in mindere periodes.

    Maar nu schrijf ik vaak alleen nog maar over de fijne en bijzondere momenten die ik beleef.
    Wat is er mooier om dat vast te leggen op schrift en het af en toe nog eens terug te kunnen lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.