Omdenken met een gedachtenschema

Omdenken met een gedachtenschema

Soms word ik gek van mezelf. Dan heb ik het zo druk, is het zo’n rommeltje in mijn hoofd dat ik gewoon niet meer weet waar ik moet beginnen. Je treft me nu net op een moment dat ik er weer middenin zit. Ik ‘moest’ binnen 10 dagen nadat ik de sleutel van mijn nieuwe huis kreeg ‘even’ ‘snel’ klussen en mijn hele inboedel verhuizen. Op zich niet zo’n ramp, ware het niet dat mijn man en ik ook gewoon moesten werken. Dan wordt het een ware warboel mentaal en kan ik me soms verliezen in het negatieve. Klaar ermee, want dat gaan we mooi omdraaien naar iets positiefs. Omdenken! En een notitieboekje helpt mij daar goed bij.

Meer dan to do’s

Mijn to do’s schrijf ik op en geeft hun prioriteit aan, maar daarmee ben ik er nog niet. Want wat als dit mis gaat of dat anders loopt? Dan loopt mijn hele planning in de soep! Doemdenker als ik ben gaat dat er werkelijk zo aan toe in mijn hoofd. Nergens voor nodig, want inmiddels zijn we 10 dagen verder is het oude huis leeg en schoon opgeleverd en heb ik een zithoek, een opgemaakt bed en werkend Internet. Die dozen achter die dichte deuren, tsja, die vergeten we gemakshalve gewoon even.

Hoe maak je een gedachtenschema?

Maar dat relativeren is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom kun je ze opschrijven in een gedachtenschema. Deze onderstaande vragen zet je schematisch op een rij:

  • Wat is het scenario/gebeurtenis?
  • Welke gevoelens (emoties) of gedachten roept dit bij je op?
  • Welke argumenten zijn er vóór deze gevoelens of gedachten?
  • Welke argumenten zijn tegen deze gevoelens of gedachten?
  • En de laatste stap is het belangrijkste: deze maakt de meer realistische conclusie door de argumenten vóór en tegen met elkaar te wegen.

Wat is het ergste dat kan gebeuren?

Want was is nu het ergste dat kan gebeuren? Dat ik geen gordijnen heb de eerste week? Dat de kledingkast nog niet is geleverd? Of dat mijn halve leven in dozen opgestapeld staat? Dat ik geen idee heb wie in welke doos mijn wokpan heeft gestopt? NOU EN?! Vergaat de wereld? Kun je nu niet meer verder leven? Nee dus. Het leven gaat gewoon door en ach, die wokpan kom ik wel eens tegen zodra ik de tijd heb om al die dozen uit te pluizen. Ik mag juist in mijn handjes klappen dat onze lieve vrienden en familie zo goed hebben geholpen met verhuizen en dat het gewoon gelukt is!

Omdenken dus!

Omdenken dus. Weg met die negatieve gedachte en ga voor het positieve. Uiteindelijk komt het allemaal wel goed. En de quote “One year from now, everything you were stressing about won’t even matter” helpt ook!

Heb jij wel eens een gedachtenschema gemaakt om je gedachten te ordenen? Hielp dat voor jou? Xo Daisy

Over Daisy

Ik ben Daisy en blog op homeofdaisies.nl  over beauty, lifestyle en DIY. Omdat ik gigantisch chaotisch ben, heb ik altijd pen en papier bij de hand en heb ik werkelijk overal wel een notitieboekje voor. To do lijstjes, mijn blog, recepten en aantekeningen tijdens reizen. Schrijven maakt mijn leven overzichtelijk.

Eens per maand zal ik op mylovelynotebook.nl praktische tips en ervaringen delen over hoe notitieboekjes jouw leven leuker, makkelijker en georganiseerder kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.