Handlettering: het nieuwe schrijven

Handlettering: het nieuwe schrijven

De e-mails zoeven de deur uit, de whatsappjes vliegen om je oren en heb je even geen zin om te typen, dan spreek je een boodschap in. Het digitale tijdperk is vliegensvlug en lekker efficient. Toch gaat er niet boven een handgeschreven boodschap. Het is persoonlijk, uniek en met aandacht gemaakt. Daarom is handlettering het nieuwe schrijven.

Waarom handlettering?

Nog niet zo heel lang is er een nieuwe trend gaande, handlettering. Wellicht heb je er wel eens van gehoord en anders heb je het vast wel eens gezien in hippe coffeebars, in de magazines of op internet. Als je goed rondkijkt kom je het overal tegen.

Wat is er zo gaaf aan? Door het tijdperk van het internet, zijn we met z’n allen flink bezig met typen, mailen, posten, editen en designen via onze computers. Een super gave online beweging met een scala aan mogelijkheden. Handlettering is daarin een goeie tegenhanger. Bij handlettering begin je met een leeg vel papier, een quote die je graag uit wilt dagen en een potlood. Echt even back to basic. Geen enen en nullen, maar materiaal wat tastbaar is. Let’s handlettering.

Uniek en met aandacht

Home made. Het mooie aan de techniek van handlettering is dat het helemaal door jezelf gemaakt is. Oké de quote is wellicht niet van jou en het lettertype heb jij niet zelf bedacht. Toch ben jij degene die letterlijk en figuurlijk aan de tekentafel zit. Je bent creatief bezig en dus iets aan het scheppen. Het is authentiek, origineel en handmade. En dat is echt de trend van nu. Dus wil je met de tijd meegaan, dan is handlettering een must.

Wat handlettering van je vraagt? Je moet het geduld hebben om precies te kunnen werken, je moet het lef hebben om de gum eroverheen te halen en je moet uit je comfortzone komen om het anders te durven doen dan wat anderen doen. Handlettering voor iedereen? Ja dat denk ik wel!

Handlettering, hoe zet ik het in?

Dat is een fantastische vraag aan een creatief denker. Wat kan je met handlettering? Wat niet! Je kan een mooie poster maken, een snijplank met een houtbrander versieren, een linnen tas ontwerpen, een verjaardagskaart opleuken, op je muur schilderen, een krijtbord vol krijten en natuurlijk kun je het ook online toepassen. Maak een foto van jouw handlettering en bewerk het zo, zodat je het op verschillende manieren kunt gebruiken. Op jouw website, social media, als e-mailhandtekening of als jouw nieuwe logo. Een legio aan voorbeelden. Je kan er in ieder geval iedereen mee verrassen in dit digitale tijdperk.

Klaar voor de start…

Kijk op internet rond wat je mooi vindt, verzamel korte quotes die je zou kunnen gebruiken, koop goede materialen om mee te werken en ga aan de slag. Het is een kwestie van oefenen, gummen en lijnen durven zetten. Ben je tevreden of toch nog niet? Slaap er even een nachtje over en kijk er dan nog eens naar. Is het zo goed of toch nog een streepje erbij?

En een goed begin is het halve werk. Zorg dus dat je gebruik maakt van mooie materialen. Denk aan een goede fineliner, een mooi boekje om in te oefenen en een stapel aan quotes. Kijk eens rond op deze website en laat je inspireren!

Over Marieke Franken

Ik ben Marieke Franken en ik ben trainer. Ik werk met succesvolle en enthousiaste bedrijven en ondernemers die ik help met het zien van meer mogelijkheden, waardoor ze meer resultaat creëren in hun bedrijf. Met andere woorden: ik maak de verbinding van een creatief idee naar business.

Als geen ander weet ik hoe gaaf het is om nieuwe invalshoeken te bedenken én het gevaar dat het een chaos kan worden. Tegelijkertijd weet ik ook hoe het anders kan. Hoe?Door focus aan te brengen, concreet te zijn en ideeën te bundelen. Dus van veel gekke ideeën een té gek idee maken.

One thought on “Handlettering: het nieuwe schrijven

  1. Anita says:

    Superleuk om te doen laatst een workshop gedaan, nu “schrijf” ik onze buitenborden met het maandmenu voor ons restaurant.
    ik heb het boekje krijtschrift van chalkboard als hulp/ oefen schrift heel tof!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.