Not-to-do-list

not-to-do-list

Werk jij wel eens met to do lijsten? En hoe zien deze er dan uit? Zijn dat enorm lange lijsten die weergeven wat je allemaal nog moet doen, wat je wilt doen en wat je nog niet gedaan hebt. De een heeft digitale lijsten, de ander vindt een notitieboekje op zak handig en weer de ander hangt de koelkast vol met lijsten. En het is bewezen dat lijstjes maken helpt. Ga dus vooral zo door 🙂

Effectief

Notities maken zorgt voor effectief werken. Een notitie is zo gemaakt en het levert je zelfs tijd op. Je hoeft alleen maar even te bladeren om de afspraak of tip terug te vinden.  En er zijn meer redenen.

Je:

  • zorgt dat alle ideeën en taken een plek krijgen, dit zorgt voor overzicht
  • krijgt meer rust in je hoofdals je niet alles hoeft te onthouden
  • komt afspraken na, omdat je ze hebt genoteerd
  • bent creatiever, doordat er meer ruimte vrij is in je hoofd
  • bent georganiseerd

Dit zijn genoeg redenen om lijstjes te blijven maken, toch?

Waar maak je lijstjes van?

Je kan het zo gek niet bedenken, je kunt overal lijstjes voor maken. Dingen die je moet doen, afspraken die je maakt, volgordes die je moet onthouden, taken, acties, boodschappen, wie er op je verjaardag mogen komen, wie jou een kerstkaart hebben gestuurd, wie je nog even moet bellen, dingen die je niet wilt vergeten en natuurlijk creatieve ideeën die bij je ontpoppen.

Waar maak je lijstjes van? Of hoe maak jij lijstjes? Iedereen kent de rijtjes op papier en digitaal. Van een rijtje kan je ook een spinneweg of een wordle maken. Je kan het uittekenen. Wil je het nog creatiever aanpakken, dan maak je een mindmap. Met andere woorden een lijstje hoeft niet per definitie woorden onder elkaar te zijn op een stukje papier.

Not-to-do-list

Graag wil ik de creatieve variant van het to-do lijtje introduceren. Jawel, de not-to-do-list. Hier zet je alles op waar je niks meer mee te maken wilt hebben. Dit is een lijstje met dingen die je NIET meer gaat doen. Mensen die je niet meer wilt zien. Gewoontes waar je vanaf wilt. Even een lekkere tegenpool, van dat wat we allemaal al MOETEN. Wellicht wordt dit wel een klaaglijstje, een zwarte lijst of een lijstje wat je liever niet aan anderen laat lezen! Wat er met stip bij mij op nummer 1 staat? MOETEN. Die mag op mijn not-to-do-list, zodat WILLEN op mijn to-do lijst mag! 

Over Marieke Franken

Ik ben Marieke Franken en ik ben trainer. Ik werk met succesvolle en enthousiaste bedrijven en ondernemers die ik help met het zien van meer mogelijkheden, waardoor ze meer resultaat creëren in hun bedrijf. Met andere woorden: ik maak de verbinding van een creatief idee naar business.

Als geen ander weet ik hoe gaaf het is om nieuwe invalshoeken te bedenken én het gevaar dat het een chaos kan worden. Tegelijkertijd weet ik ook hoe het anders kan. Hoe?Door focus aan te brengen, concreet te zijn en ideeën te bundelen. Dus van veel gekke ideeën een té gek idee maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.