The Morning Pages – wat is het en wat kun je ermee?

Morning pages

Wat als je nou eens elke morgen, direct na het afgaan van de wekker, niet richting de badkamer liep maar naar je bureau? Naar een notitieboekje met een pen en dat je daar 3 hele pagina’s volschrijft over maakt niet uit wat. Wat zou er dan gebeuren? Bedenkster van het fenomeen The Morning Pages, Julia Cameron, zegt dat die drie bladzijdes uitdagen, ophelderen, comfort bieden, prioriteit duiden en de boel synchroniseren. Ik duik er verder in.

Voor mij is de verleiding groot om direct na mijn werker mijn social media te openen. 9 van de 10 ochtenden heb ik ook wel wat meldingen en het licht van het scherm helpt mijn hersenen te ontwaken. Dat ziet Julia dus wel anders. Nee, direct aan de schrijf! Op die drie pagina’s – en nee, het mogen er niet meer of minder zijn, precies drie – schrijf je alles wat er in je op komt. Dingen die je nog moet doen, de droom die je vannacht had of de frustraties waar je nog mee rondloopt. Werkelijk alles mag, nee, moet je noteren.

’s Morgens schrijven reinigt je systeem

Na wat online research merk ik dat de stemming wisselt omtrent het fenomeen The Morning Pages. Waar de een roept “ik wou dat ik dat 20 jaar geleden had ontdekt”, stelt de ander dat er geen zinnig woord uitkomt. Dat laatste kan ik wel begrijpen, want zonder spelregels wat je dan precies moet schrijven is het misschien lastig beginnen. Julia stelt dat het inderdaad soms moeilijk beginnen is en je de eerste pagina vol pent met banale zaken. Als je dan eenmaal op gang bent, gaat het makkelijker en zullen de woorden blijven komen. Je hoeft overigens niet eens op spelling of zinsopbouw te letten. Het gaat niet om de kwaliteit van de tekst. Het is zelfs niet eens om te bewaren. Nee, het gaat echt om het reinigende effect van de woorden, emoties en alle andere dingen die op de achtergrond draaien uit je systeem te halen. Je kunt ze eigenlijk direct na het schrijven verscheuren.

Drie pagina’s

Waar mijn vraagteken bleef hangen, was het aantal van drie pagina’s. Waarom precies drie? Waarom niet één minder of meer? Als je dus zo’n ongeïnspireerde morgen hebt, waarbij je enkel op banale zaken komt, gaat ergens rond pagina twee het vuurtje branden en ga je los. En de verplichting om te stoppen aan het eind van pagina drie zorgt ervoor dat je niet narcistisch wordt, stelt Julia.

Mijn morning pages

Tijd om het te testen. En zoals altijd had ik moeite met het opschrijven van mijn eerste woorden. Ik denk teveel na. Wil het graag goed doen. Maar er is hier geen goed of fout, dus laat de woorden gewoon stromen. En het klopt! Wanneer je eenmaal in die flow zit ga je schrijven en schrijven en komen er woorden uit waar je je helemaal niet bewust van was. Ze stromen en stromen tot het eind van pagina drie in zicht komt en je eigenlijk wilt doorgaan, maar je moet afronden en ook daar ben ik niet goed in. Dus ik ga nog kleiner schrijven en wil op de witruimte eronder nog doorgaan met mijn tirade. Toch zet ik een punt. Klaar. Wat een opluchting!

Was jij al bekend met het fenomeen The Morning Pages? Wat is je ervaring? Zou je het eens willen proberen? – Daisy

Geïnspireerd? --> Handige notitieboeken

Over Daisy

Ik ben Daisy en blog op homeofdaisies.nl  over beauty, lifestyle en DIY. Omdat ik gigantisch chaotisch ben, heb ik altijd pen en papier bij de hand en heb ik werkelijk overal wel een notitieboekje voor. To do lijstjes, mijn blog, recepten en aantekeningen tijdens reizen. Schrijven maakt mijn leven overzichtelijk.

Eens per maand zal ik op mylovelynotebook.nl praktische tips en ervaringen delen over hoe notitieboekjes jouw leven leuker, makkelijker en georganiseerder kunnen maken.

One thought on “The Morning Pages – wat is het en wat kun je ermee?

  1. Bettie says:

    Wat leuk! Ik kende het helemaal niet, maar ik schrijf toevallig ook elke ochtend een stukje voor mezelf. Het helpt mij wel om dingen helderder te zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.