Dankbaarheid. Ben jij daar al actief mee bezig?

Dankbaarheid. Ben jij daar al actief mee bezig?

Als je bewust bezig bent met dankbaarheid, helpt het jou om meer te genieten van het leven. Je focust eerder op de positieve dingen dan op de negatieve. Daarnaast ben je meer tevreden met de dingen die je al hebt. We hebben heel veel om dankbaar voor te zijn, maar vaak nemen we dat aan als ‘gewoon’. Sta bijvoorbeeld eens bij stil bij wat je allemaal al hebt of hoe goed wij het hier in Nederland hebben. Het kan heel fijn zijn regelmatig bezig te zijn met dingen waar je dankbaar voor bent. Je gaat er echt positiever van in het leven staan!

Dankbaarheid, je kunt het leren!

Dankbaar zijn is een vaardigheid, je kunt het leren.
Voor sommigen is dankbaarheid hun natuurlijke staat van zijn. Bij anderen zit dat misschien minder in het systeem. Maar goed nieuws dus: dankbaarheid kan je trainen!

Schrijven en welbevinden

Door op te schrijven waar je dankbaar voor bent, bewaar je veel van je mooie momenten. Je neemt een moment om de mooie ervaringen te koesteren. Als je gemiddeld eens per week schrijft waarover je dankbaar bent, verhoog je daarmee je welbevinden. Schrijf bijvoorbeeld drie dingen op waar je de afgelopen dagen dankbaar voor bent zoals een mooi gesprek, een film die je gezien hebt of een inspirerend boek dat je gelezen hebt.

Daarnaast is schrijven ook meteen een manier om te ontdekken wat je echt belangrijk vindt in het leven. Je schrijft tenslotte je eigen ervaringen en gevoelens op.

Een dankbaarheidsdagboek

Ook Ben Tiggelaar schrijft over een dankboek in zijn column in het NRC. Research van geluksonderzoeker Sonja Lyubomirsky geeft aan dat wanneer je regelmatig aandacht besteed aan dingen waar je dankbaar voor bent, je daardoor positiever en gelukkiger wordt. Haar advies is: houd een gratitude journal bij.

Meer geluk door dankbaarheid

Uit onderzoek is ook gebleken dat dankbaarheid je helpt tegen piekeren en angsten. Daarnaast helpt het je dus meer te genieten van het leven, bewust worden wat je allemaal hebt, meer waardering te hebben voor jezelf en anderen. Genoeg redenen om zo’n simpele schrijfoefening dagelijks te doen.

 Ook in de yogaleer is dankbaar zijn een onderwerp. Er wordt uitgegaan van de gedachte dat alles in het leven met een reden gebeurd. Dit wordt Santosha genoemd, wat tevredenheid en dankbaarheid betekend. Uiteindelijk komt uit iets vervelend ook vaak iets moois voort. Soms heeft dit tijd nodig, Als je hier bewust van bent en dankbaar kunt zijn voor wat je overkomt, zul je meer geluk ervaren.

Hoe kun je dankbaar zijn zelf toepassen?

  • Denk niet meteen aan alle grote dingen waar je dankbaar voor bent, maar ook aan de kleine ‘gewone’ dingen. Zoals de zon die vandaag schijnt of het drinkwater dat uit de kraan komt.
  • Maak het jezelf gemakkelijk door er een speciaal notitieboekje voor te gebruiken waarin je jouw dankbaarheden kunt opschrijven.
  • Leg dit notebook op een vaste plaats waardoor jij eraan herinnert wordt om dagelijks te schrijven.
  • Kies voor een vast moment op de dag. Een moment dat voor jou in jouw dagelijks ritme past.

Er zijn verschillende mooie notitieboeken om jouw dankbaarheid in op te schrijven.

  • Je kunt the Best Self journal waarin je naast je doelen ook dagelijks beschrijft waar je “grateful” voor bent.
  • The Five Minute Journal gebruiken waarbij je iedere ochtend en avond beschrijft waar je die dag dankbaar voor bent.
  • Een dagboek als “a daily dose of Gratitiude” waarin je dagelijks schrijft en ook je acts of “kindness towards others this week”
  • Of gewoon een boekje waar je heel blij van wordt.

 

Mooie dankbaarheidsdagboeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.