Met een food diary weet je wat je eet

Met een food diary weet je wat je eet

Weet jij wat je de hele dag door onder je neus stopt? In de waan van de dag wil ik wel eens vergeten dat ik voor het eten ook al drie koekjes heb weggewerkt. Niet nodig dus om halverwege de avond de rest van dat pak weg te werken. Nu ik dagelijks mijn food diary bijhoud, denk ik wel twee keer na voor ik een hele reep chocola opeet.

Mijn grootste probleem? Chocola dus. Maar dan ook echt álles waar chocola in zit. Hagelslag, vlokken, chocopasta, Tony’s, cakejes, taart, donuts. Een dag zonder chocola is een dag niet geleefd lijkt het soms wel. Even die sugar rush voelen en ik kan er weer tegenaan. Zeker in stressvolle periodes lijkt het soms wel het enige dat ik in mijn winkelwagentje gooi. Naar mate die drukke weken voorbij schieten gaat die broek ook steeds strakker zitten… En het zijn vast niet gemene beestjes die ’s nachts mijn kleding kleiner maken. Oeps!

Maak het overzichtelijk

Met al die bikini dagen in het vooruitzicht (en voor mij persoonlijk mijn bruiloft en dus die trouwjurk die steeds dichterbij komt) is het wel handig om te weten wat er allemaal ingaat. Door het allemaal onder elkaar te zetten, maak je het voor jezelf overzichtelijk. Op die manier kun je ook makkelijker analyseren waar het ‘mis’ gaat en daar actie op ondernemen. Eet je wel genoeg groenten en fruit? Ook niet onbelangrijk, drink je wel voldoende? En drink je dan juist frisdrank vol suiker of meer water en thee? Misschien kun je tussendoortjes of maaltijden vervangen door een gezondere variant met minder calorieën.

Food diary bijhouden

Omdat ik zelf zo’n onbewuste eter ben (lees: lunchen en tussendoortjes achter de laptop), is het voor mij belangrijk meteen op te schrijven wat ik heb gegeten. Ook houd ik de tijd bij. Een klein notitieboekje is ideaal voor in mijn tas. Door het later terug te lezen heb ik geleerd dat ik toch echt elke 2 à 3 uur iets moet eten om geen dipje te krijgen of enorme cravings. En ja, natuurlijk zijn er dagen dat ik het niet doe, omdat ik het simpelweg vergeet (of een dermate slechte eet-dag heb dat ik het niet of durf te schrijven!) Dat is ook niet erg. Pak gewoon de volgende dag de draad weer op.

Bewust schrijven

Zelf ben ik absoluut niet goed in lijnen, dat hele ‘alles of niets’. Bij mij ligt het vooral in doseren en compenseren. Door elke keer als ik iets eet of drink dit op te schrijven, weet ik of ik me de volgende dag een beetje moet inhouden of – als ik ongegeneerd een pita gyros of broodje donner heb weggewerkt – beter een goed gevulde salade en een appel kan eten. En, omdat ik het op ‘moet’ schrijven van mezelf, ben ik me goed bewust wat ik doe en denk ik wel twee keer na voordat ik een caloriebommetje in mijn mond stop!

Houd jij een food diary bij en zo ja, wat heb je erdoor geleerd?

om te gebruiken als food diary....


Over Daisy

Ik ben Daisy en blog op homeofdaisies.nl  over beauty, lifestyle en DIY. Omdat ik gigantisch chaotisch ben, heb ik altijd pen en papier bij de hand en heb ik werkelijk overal wel een notitieboekje voor. To do lijstjes, mijn blog, recepten en aantekeningen tijdens reizen. Schrijven maakt mijn leven overzichtelijk.

Eens per maand zal ik op mylovelynotebook.nl praktische tips en ervaringen delen over hoe notitieboekjes jouw leven leuker, makkelijker en georganiseerder kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.