Het fijne van lijstjes maken

Het fijne van lijstjes maken

Boodschappenlijstje, vakantielijstjes, to-do lijstjes: ik ben altijd al een lijstjes-addict geweest. Vanwege het feit dat ze het leven een klein beetje makkelijker en overzichtelijker maken en omdat ze zo fijn zijn voor het verzamelen van leuke en mooie quotes, boeken, websites etc. Door een lijstje te maken van de dingen die je nog moet doen, lijken de taken op papier vaak minder moeilijk of tijdrovend dan dat ze in eerste instantie leken. Je ontlast je gedachten door lijstjes te maken, omdat je weet dat je niet alles hoeft te onthouden.

Wanneer ik bijvoorbeeld vlak voor mijn vakantie gestresst door mijn huis loop, geef ik mezelf even tien minuten de tijd om een to-do lijstje te maken Een klein beetje orde aanbrengen in alle hectiek. De dingen die ik die dag al gedaan heb, schrijf ik er ook bij om ze vervolgens meteen te kunnen afvinken: niets therapeutischer dan iets kunnen afvinken op je to do list!

‘Adding things to my to do list that I’ve already done, just so I can cross them off’

Bucket list

Vaak maken we lijstjes van dingen die ‘moeten’ maar nog leuker is het om lijstjes te maken van dingen die we leuk vinden of dingen die we graag willen doen: steden die we willen bezoeken, reizen die we willen maken, boeken die we willen lezen en lijstjes met mooie quotes. Een bucket list maken klinkt vaak beladen maar is eigenlijk heel mooi: je schrijft al je dromen en doelen op papier waardoor de kans groter is dat je ze daadwerkelijk laat uitkomen.

Voordelen van lijstjes

Lijstjes maken geeft ons niet voor niets zo’n fijn gevoel. Er zitten wel degelijk voordelen aan:

  • Je voorkomt dat je iets vergeet, want wat je opschrijft hoef je niet meer te onthouden.
  • Bewustwording: jouw lijstjes zeggen veel over jezelf; over wat jij belangrijk vindt in het dagelijks leven. Je wordt je bewust van je dromen en doelen, wat je leuk vindt en waar je naartoe wilt.
  • Orde en overzicht creëren: je maakt een volgorde van de dingen die je belangrijk vindt. Doe eerst de dingen die je minder leuk vindt of die veel tijd kosten. (Bron: Flow Weekly)

Het geeft je een goed gevoel wanneer je iets hebt iets afgerond. Wie kent het euforische gevoel niet wanneer het laatste lege hokje afgevinkt wordt!

‘Date: today.
To do: be awesome!’

Persoonlijke lijstjes

Door de dingen die we willen/moeten doen, te verzamelen in een mooi notitieboekje, voorkom je dat je overal losse papiertjes door je huis hebt fladderen, die altijd kwijt zijn wanneer je ze zoekt. Het maakt je hoofd leeg en leert je prioriteiten te stellen.

Er zijn talloze programma’s waarmee je online een lijstje kunt samenstellen maar er gaat natuurlijk niets boven een papieren lijstje.
Designer en eigenaresse van de gelijknamige webshop Moorea Seal bedacht het 52 lists project. Dit project richt zich op lijstjes maken voor de lol, voor zelfexpressie en zelfontplooiing en nog veel meer. Op haar website vind je verschillende lijstjes die je kunnen inspireren om je eigen lijstjes te maken: schrijf de thema’s over in je notitieboek en vul ze in!

Veel plezier!

Merel

P.s. Wat zijn jouw favoriete lijstjes? Ik ben benieuwd! Laat het me weten in een reactie onder dit artikel of tag me op instagram #mereljegen

ideale notitieboekjes om je lijstjes in te maken


 

Over Merel Jegen

Ik ben Merel Jegen (27 jaar), net afgestudeerd aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie en ik woon in het centrum van Alkmaar. Schrijven is mijn passie en ik wil graag mijn eigen tekstbureau starten om als freelance tekstschrijver/journalist aan de slag te gaan. Mijn interesses liggen op het gebied van yoga & mindfulness, human interest, lifestyle, interieur, tijdschriften en koken.
Als perfectionist heb ik een passie voor organiseren en notitieboekjes. Artikelideeën, leuke adresjes of mooie quotes; ik gebruik ze overal voor. Ik vind heel fijn om in deze drukke, digitale wereld iets tastbaars in handen te hebben waarin ik inspirerende dingen kan opschrijven. Op die manier creëer ik een klein rustmomentje voor mezelf om alles te ordenen. Ik vind het dan ook ontzettend leuk dat ik jullie maandelijks met mijn artikelen mag inspireren op MLN over organiseren, productiviteit en balans brengen in je leven door middel van notitieboekjes!

Mereljegen.wordpress.com  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.