Ik wil slimmer worden – 5 zaken die je meteen kunt toepassen

Ik wil slimmer worden - 5 zaken die je meteen kunt toepassen

Slimmer worden is een traject wat je zelf kunt invullen. Je kunt besluiten om een studie op te pakken of een cursus te gaan doen. Je zou ook je eigen boekenkast kunnen gaan aanvullen met schrijvers die als goeroe bestempeld worden op het gebied van sales, marketing, financiën of wat jouw interesse ook maar heeft. Er zijn echter ook een aantal makkelijkere en kleinere dingen toe te passen die gaan bijdragen om jezelf slimmer te maken. Zie hier wat wij jou aanraden

Schrijf op wat je hebt geleerd

We hebben er al eerder over geschreven, maar zodra je schrijft onthoud je dingen beter. Daarnaast zorgt schrijven er ook voor dat je je eigen archief aanlegt. Door elke dag op te schrijven wat je die dag geleerd hebt bouw je een eigen encyclopedie op. Hier kun je naar teruggrijpen op het moment dat jij daar behoefte aan hebt. Zo hou je in je hoofd ruimte om nieuwe dingen in op te nemen die je op een later moment weer in je notitieboek kunt opschrijven. Schrijven en teruglezen kosten weinig moeite en gaan je helpen om dingen te onthouden.

Lees

Lezen an sich helpt een mens in verschillende opzichten. Omdat we in de inleiding hebben gezegd dat het vullen van je boekenkast je niet per definitie iets is waarvan je beter wordt betekent niet dat we lezen überhaupt afraden. Integendeel. Lezen helpt je juist om mentaal gestimuleerd te worden. Het breidt je kennis en woordenschat uit. En niet onbelangrijk, het stimuleert de hersenen ook om dingen te onthouden. Hiermee doelen we op achtergrond, context, maar ook op personages als het een boek ter ontspanning betreft. Daarnaast kun je met het lezen van een boek focus houden. Je ’zit’ in je boek. Dat is wezenlijk anders dan TV-kijken, tegelijkertijd even je mail checken en ook nog een gesprek met je partner voeren.

Volg je icoon op social media

Geen zin of tijd om je energie in boeken te stoppen. Je kunt jouw icoon, goeroe of held ook op Facebook of twitter volgen. Daar word je het een en ander bijgebracht zonder dat je 200 pagina’s moet door akkeren. In een of 2 zinnen of een inspirerende quote verrijken zij jouw wereld en maken jou daarmee slimmer. En als je dan toch op social media zit en je raakt geïnspireerd, google maar eens lekker. Laat je verrijken door het internet. Wij volgen de inpsirerende quotes en berichten van Robin Sharma.

Vertel het door

Je hebt inmiddels veel geleerd. Een goede en belangrijke test om te zien of je daadwerkelijk slimmer bent geworden is om het geleerde door te vertellen. Lukt het je om je vader, moeder of collega iets bij te brengen in simpele en duidelijke taal? Dan heb je zelf daadwerkelijk wat geleerd! Ervaar je wat moeilijkheden in uitleggen? Dan begrijp je de stof zelf nog niet goed genoeg (vrij vertaald naar Albert Einstein). Geen probleem! Je weet nu dat je zelf nog wat werk te verzetten hebt om het onderwerp je echt eigen te maken.

Neem vrij / pak je rust

Al dat informatie vergaren is leuk. Al dat informatie vergaren is interessant. Net zoals jijzelf hebben ook je hersenen af en toe wat rust nodig. Deze rust geeft je hersenen de mogelijkheid om alles wat je die dag hebt gezien, gehoord of geleerd te verwerken. Het verwerken van de informatie geeft je ook meteen de mogelijkheid om eens wat dieper na te denken over wat je hebt geleerd. En rusten kan op veel verschillende manieren. Je kunt wat tijd op de bank pakken of tijdens het sporten de nieuw verzamelde informatie verwerken.

Afbeelding mab0440 / 123RF Stockfoto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.