Dromendagboek bijhouden helpt inzicht krijgen

Dromendagboek bijhouden helpt inzicht krijgen

“De meeste dromen zijn bedrog, maar als ik wakker wordt…” Iedereen kent de tekst van Marco Borsato’s gouden ouden plaat nog wel. Maar ja, wat als je wakker wordt uit een droom? Voel je je dan nog altijd opgejaagd als je een nachtmerrie hebt gehad of euforisch als je juist een hele blije droom had? En onthoud jij wel wat je precies hebt gedroomd? Kan het een toegevoegde waarde zijn om je dromen op te schrijven in een dagboek? Ik zocht het uit!

Wat zijn dromen?

“Een droom is een verzameling beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die iemand ervaart als hij of zij slaapt. Dromen komen voor tijdens de remslaap en duren gemiddeld 5 tot 10 minuten. Vaak zijn dromen na diezelfde periode ook weer verdwenen. Waarom je droomt en waar het precies voor dient is nooit duidelijk bewezen. Er zijn wel veel vermoedens, bijvoorbeeld dat je de afgelopen dag verwerkt” – aldus Wikipedia.

Dromen onthouden

Maar dromen zijn lang niet altijd weg op het moment dat je wakker wordt. Als je regelmatig droomt én ze onthoud, is het handig deze te noteren in een dromendagboek. Want vaak zit er een lijn in, een constante. En deze kun je dan vaak weer herleiden naar een oorzaak. Sterker nog; je kunt je brein trainen om je droom te onthouden als je het direct na het wakker worden opschrijft! Zo leer je je onderbewustzijn samen te werken met je bewustzijn en zou je in theorie zelfs je dromen kunnen leren ‘sturen’. Echt, dat bestaat!

Betekenis van je droom

Persoonlijk vind ik het altijd grappig om te Googlen op de betekenis van de droom. Nu droom ik (helaas) niet vaak, maar als ik droom is dat meestal in een periode waarin ik heel druk ben, onzeker of niet lekker in m’n vel zit. Dat zie ik ook terug in de dromen. Vaak is dat niet zo direct, maar een vage omschrijving of beleving ervan. Zo moet ik meestal plassen in een ruimte waar ik gezien kan worden, zoals een wc hokje zonder deur of met een groot open raam. Dit laat mijn onzekerheid zien.

Dromendagboek op je nachtkastje

Wat de reden of oorzaak van je dromen ook mag zijn, wat mij betreft is het fijn om ze op te schrijven in een mooi dromendagboek. Daarom slaap ik standaard met een notitieboekje én pen op mijn nachtkastje. Precies binnen handbereik om – wanneer ik weer eens droom – dit de volgende morgen direct te noteren.

Houd jij een dromendagboekje bij? Heb je daar een los (notitie)boekje voor of doe je dat in je gewone dagboek?
Xo Daisy

Over Daisy

Ik ben Daisy en blog op homeofdaisies.nl  over beauty, lifestyle en DIY. Omdat ik gigantisch chaotisch ben, heb ik altijd pen en papier bij de hand en heb ik werkelijk overal wel een notitieboekje voor. To do lijstjes, mijn blog, recepten en aantekeningen tijdens reizen. Schrijven maakt mijn leven overzichtelijk.

Eens per maand zal ik op mylovelynotebook.nl praktische tips en ervaringen delen over hoe notitieboekjes jouw leven leuker, makkelijker en georganiseerder kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.