Mindfulness het proberen waard

Mindfulness het proberen waard

Elke keer weer komen we bij My Lovely Notebook terug op ons drukke bestaan. We vragen ons af of het aan ons ligt. Een rondvraag in onze omgeving leert `gelukkig’ dat we niet de enige zijn die deze drukte ervaren. Bij ons heeft het soms zijn weerslag op ons handelen. Door de vele gebeurtenissen in ons hoofd en om ons heen leidt dat tot inefficiëntie en ineffectiviteit. Zonde, want we kunnen zoveel. Naast het creëren van rust door zaken op papier te zetten zijn we op zoek gegaan naar andere mogelijkheden om rustiger te worden in ons hoofd. En zo komen we uit bij mindfulness. Onlangs volgenden we een (introductie)training van een dag. Graag delen we onze ervaringen.

Wat is mindfulness?
Aandacht geven, gericht op het hier en nu, zonder te oordelen. Dat betekent heel simpel dat we eens stil moeten staan bij hetgeen wat er op dit moment gebeurt. Een mooi voorbeeld is het eten van iets, we nemen in ons voorbeeld een stuk chocola. Hoe herkenbaar is het dat we zo een hap of 2 a 3 drie in onze mond gooien, kauwen, slik en weg chocola. De kunst van mindfulness is om hierbij stil te staan. Ervaar de chocola. voel het, ruik het en proef het. Langzaam en met opperste concentratie. Zweverig? Probeer het en je zult zien dat je iets als een stuk chocola anders gaat beleven.

Waarom mindfulness?
De redenen om mindfulness te beoefenen zijn groot. Voorwaarde is wel dat je het met de nodige regelmaat doet. Mindfulness biedt verschillende gezondheidsvoordelen zoals vermindering van stress, pijn en angst. Waarom? Omdat je via mindfulness leert om te aanvaarden. Door acceptatie kun je symptomen van bijvoorbeeld stress eerder herkennen en daar adequaat op reageren. Daarnaast zorgt mindfulness voor betere concentratie, meer energie en meer creativiteit. Hersenscans laten zien dat iemand die mediteert meer hersenactiviteit laat zien dan wanneer je niet mediteert. Je activeert dus je hersenen. En meer hersendelen staan met elkaar in contact waardoor creativiteit gestimuleerd wordt.

Hoe beoefen je mindfulness?
Om echt goed mindfulness toe te kunnen passen is een introductiedag zoals wij die gevolgd hebben zeker een must. Met de handvatten die je op zo’n dag, of in een gehele training, worden aangereikt krijg je een gedegen basis mee om mindfulness verder te beoefenen. Wat je onder andere mee zal krijgen is dat er verschillende manieren zijn om mindfulness te mediteren. Het betreft niet alleen stil zitten en je ogen sluiten. Tijdens het lopen, douchen, eten en ook op werk heb je mogelijkheden om even tot jezelf te komen.

Welke voordeel hebben wij nog meer meegenomen van mindfulness?
Stress, het is eerder al benoemd. Geen gemoedstoestand waar je graag mee te maken wil hebben. Onze gedachte bij stress is vaak dat het voor een dusdanige adrenaline stoot zorgt dat we even heel hard kunnen knallen op onze werkzaamheden. Door mindfulness staan we echter stil bij wat het daadwerkelijk met ons doet: Worden we er een leuker persoon van op dat moment? Gaan we er efficiënter van werken? Een aantal vragen zijn gesteld waarop we telkens met een nee antwoorden. Het inzicht hierbij is dat de nadelen van stress groter zijn dan de voordelen. Door stresssymptomen te gaan herkennen kunnen we eerder onze maatregelen nemen. We voorkomen of verminderen stress hiermee en zullen meer kwaliteit uit onze taak halen.

Heb jij al eens mindfulness toegepast en wat heeft het jou opgeleverd?

Hou je van notitieboekjes? Bekijk deze leuke boekjes dan eens!


afbeelding: 123RF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.