Creativiteit

Creativiteit

Een tijdje geleden geleden was ik naar een lezing van Elizabeth Gilbert in Amsterdam, waar ze sprak over inspiratie, creatief denken en haar boek ‘Big Magic’. Het boek lag sindsdien op mijn nachtkastje, te wachten tot ik klaar was om betoverd te worden. Al een aantal maanden speel ik met het idee om ooit een kinderboek te gaan schrijven. Maar wanneer is ooit? Is dat wanneer je wijs en volwassen bent? Wanneer je eindelijk de rust en tijd hebt om te beginnen? Een ding heb ik inmiddels van het boek geleerd en dat is dat je creativiteit niet uit moet stellen maar gewoon moet beginnen. Of dat nu betekent dat je een boek gaat schrijven, je inschrijft voor een schildercursus of een businessplan gaat maken voor een eigen bedrijfje.

Inspiratie

Wanneer je je goed voelt en geïnspireerd bent, krijg je positieve energie om nieuwe dingen aan te gaan. Soms kunnen andere mensen je nét dat inzicht geven dat je nodig hebt om de volgende stap te maken. Af en toe heb je even dat zetje in de rug nodig om het vertrouwen en de creativiteit te vinden om weer tot nieuwe dingen te komen. Zoals Elizabeth Gilbert zegt: “Ieder van ons die het geluk heeft in omstandigheden te leven waarin je invloed kunt uitoefenen op je leven, zou elk beetje van die kracht moeten gebruiken.”

En daar heeft ze naar mijn mening gelijk in. Ons lichaam is een opslagplaats voor prachtige kwaliteiten die in rust afwachten tot we de moed hebben om ermee naar buiten te treden. Moed is nodig om een creatief leven te leiden.

Beren op de weg

De befaamde beren op de weg kennen we allemaal en worden vooral geleid door angst.

  • Wat zullen andere mensen ervan denken?
  • Ben ik wel goed genoeg in wat ik doe?
  • Is er wel een markt voor mijn ideeën?

Laat die angst er maar zijn, maar laat hem niet bepalen welke keuzes je maakt en welke weg je inslaat. Hij zal er altijd zijn dus je kunt hem maar beter omarmen. Het heeft geen zin om strijd te blijven voeren. Elizabeth: “Jezelf met vriendelijkheid bejegenen, dat is wat vrij maakt om creatief te zijn en een vervullend leven te leiden.”

Angst en creativiteit

Een kleine geruststelling: je hoeft de wereld niet te redden met jouw creatie. Doe het omdat je het zelf leuk vindt, dan raak je mensen vanzelf met je positieve flow. Soms moet je daarvoor oude patronen en gewoonten aan de kant zetten. Zoals Elizabeth zegt: “We are what we repeatedly do.”

Om hier verandering in aan te brengen moeten we meestal iets doen wat we nog nooit gedaan hebben, en daar komt vaak die angst weer om de hoek kijken. ‘Ik kan het niet, ik ben niet speciaal genoeg etc. Ga ik mijn waardevolle tijd investeren in iets waarvan ik de uitkomst niet ken?

Het deed me denken aan een quote van Pipi Langkous, waarin ze deze angst als het ware omdraait en zegt: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Een geniale uitspraak die we allemaal eens in de zoveel tijd zouden moeten gebruiken.

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Het gaat er uiteindelijk niet om wat de uitkomst is en of die goed of slecht is. Het eerste verhaal dat je schrijft, hoeft niet meteen een bestseller te worden en het eerste ondernemingsplan dat je schrijft hoeft niet te leiden tot een miljoenenbedrijf. Zolang je je passie maar volgt. Het gaat erom wat er met je gebeurt tijdens het proces. De mooiste dingen gebeuren wanneer je los laat en je overgeeft. Wanneer je net ietsje meer nieuwsgierig bent dan dat je bang bent, zullen er geweldige dingen op je pad komen.

Schrijf eens in een opschrijfboekje op wat jij het allerliefste zou willen doen of zou willen creëren. Creatieve ideeën komen vaak op de gekste momenten naar boven dus neem altijd een notitieboek met je mee. Welke ideeën en uitdagingen wil jij omarmen? Welke stappen moet je maken om hiermee aan de slag te gaan? Welke kwaliteiten, innerlijke schatten of ruwe diamanten zich ook in jou bevinden, geef ze eens een kans om naar buiten te treden, zodat je een creatief leven kunt leiden.

Over Merel Jegen

Ik ben Merel Jegen (27 jaar), net afgestudeerd aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie en ik woon in het centrum van Alkmaar. Schrijven is mijn passie en ik wil graag mijn eigen tekstbureau starten om als freelance tekstschrijver/journalist aan de slag te gaan. Mijn interesses liggen op het gebied van yoga & mindfulness, human interest, lifestyle, interieur, tijdschriften en koken.
Als perfectionist heb ik een passie voor organiseren en notitieboekjes. Artikelideeën, leuke adresjes of mooie quotes; ik gebruik ze overal voor. Ik vind heel fijn om in deze drukke, digitale wereld iets tastbaars in handen te hebben waarin ik inspirerende dingen kan opschrijven. Op die manier creëer ik een klein rustmomentje voor mezelf om alles te ordenen. Ik vind het dan ook ontzettend leuk dat ik jullie maandelijks met mijn artikelen mag inspireren op MLN over organiseren, productiviteit en balans brengen in je leven door middel van notitieboekjes!

Mereljegen.wordpress.com  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.