Beïnvloed meer, bereik meer

Beïnvloed meer, bereik meer

Bij ons leeft het idee dat hoe meer je praat, mits je zinnige dingen zegt uiteraard, des te meer invloed je uitoefent. Vrienden en collega’s geef je ‘food for thought’, oftewel stof tot nadenken en je wordt vaak als overtuigend gezien. Niets is echter minder waar zo laat een studie van de universiteit van Columbia* zien. Ben jij geen grootse prater, maar zou je wel graag wat invloedrijker willen zijn? Lees dan snel verder.

Luisteren als kernkwaliteit:

De onderzoekers van de Universiteit van Columbia zeggen dat luisteren erg belangrijk is in het verkrijgen van meer invloed. Dit in tegenstelling tot wat veel andere onderzoeken zeggen die juist aangeven dat diegene die het woord voeren en uitgebreid over zaken kunnen praten juist de mensen zijn die invloedrijk zijn. Waarom dan toch het advies om te luisteren? Deze eigenschap zorgt ervoor dat je bij je collega’s en vrienden 2 dingen bewerkstelligd die je invloed vergroten: Je creëert vertrouwen waardoor je onbewust invloedrijker wordt en door te luisteren neem je weer nieuwe informatie tot jezelf waardoor die je later of ergens anders weer kunt gebruiken.

De persoonlijke touch

Je hebt het vertrouwen inmiddels gecreëerd. De volgende stap is om dit vertrouwen in je voordeel te gebruiken. Om iemand voor je te winnen of met jouw project mee te krijgen moet je het verhaal persoonlijk maken. Met cijfertjes krijg je mensen minder snel in beweging. Voor welk project zou jij eerder kiezen? Iemand die zegt: Als we hier een grasveld en speeltuin aanleggen gaat het aanzien van de buurt met 15% omhoog. Of ga je voor iemand die zegt: Als we hier een grasveld en speeltuin aanleggen zullen onze kinderen / neefjes / nichtjes veel vaker en veiliger buiten spelen.Een persoonlijk verhaal doet vaak meer dan een verhaal die gebaseerd is op cijfertjes.

Positieve beloning

Waardeer je vrienden en collega’s. We weten anderen vaak te bekritiseren. Opbouwende kritiek is ook zeker belangrijk. Wat we echter te weinig doen is iemand een (virtueel) schouderklopje geven. Een collega die een uitstekende taak heeft vervuld in het helpen van het organiseren van een event verdient het om daar ook de beloning voor te krijgen. Wat zal er dan namelijk verder op in het project of ten tijde van een nieuw project gebeuren? Deze collega zal weer heel erg goed zijn of haar best gaan doen omdat jij de competenties en het werk apprecieert.

Pas deze nieuw geleerde vandaag nog toe en creëer je omgeving waarop jij meer invloed hebt.

Afbeelding: sellingpix 123RF.com

*Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.