Andermans gesprekken noteren

Andermans gesprekken noteren

Het is misschien niet zo netjes, maar onverhoopt kunnen we er toch vaak niks aan doen: het afluisteren van andermans gesprekken. Je zit in de trein of bus en iemand doet uitgebreid verslag van een date die volledig in de soep liep. Of je zit lekker wat te eten of drinken op een terras terwijl degene achter je tot in detail vertelt over een nieuwe liefde. Je kunt het niet helpen, je hoort het en stiekem geniet je mee van de conversatie. Waarom zou je de leukste niet gewoon opschrijven om nog eens terug te lezen?

Opschrijven = onthouden

Zelf heb ik zo vaak gedacht tijdens zo’n gesprek: “Dit moet ik onthouden!”. Leuk, maar dat doe je negen van de tien keer niet. Dagelijks krijg je zoveel prikkels binnen dat gesprekken van anderen snel naar de achtergrond van je brein verdwijnen. Opschrijven is dan de ideale oplossing. Het zorgt er niet alleen voor dat je dingen beter onthoud wanneer je ze met pen op papier schrijft. Het blijft op deze manier ook fysiek altijd aanwezig om op terug te pakken.

Manier van zinsopbouw

Het gaat soms niet eens om de inhoud, maar meer om de manier waarop mensen iets zeggen. Sommige mensen zouden echt een eigen show moeten krijgen, zó hilarisch! Het is ook iets waar ik als schrijver iets van leer. Er zijn 1001 manieren waarop je een zin kunt formuleren. Het zijn de kleine nuances die het net even wat meer pit of humor geven. Door naar anderen te luisteren en hun manier van praten te noteren, kun je hier van leren.

Nooit vergeten

De zin die ik persoonlijk nooit zal hoeven opschrijven, omdat hij zó grappig is dat hij jaren later nog regelmatig ter sprake komt, is die van een keer dat ik in België in de bioscoopzaal zat. Ik was daar samen met een vriendin en voor ons zaten een paar jonge jongens. Zij zaten de hele tijd door de film heen te kletsen, super vervelend. De dames naast hun waren het blijkbaar ook beu en besloten er – in het heerlijke Vlaamse taaltje – wat van te zeggen: “Alé, ’t is hier geen praat-café!” Wij moesten er – op ingehouden volume, we zaten immers niet in het praat-café – hartelijk om lachen.

Handzaam boekje

Tip: kies voor een ‘other people’s conversations’ boekje een klein en handzame variant die makkelijk in je tas past. Zo heb je hem altijd bij de hand!

– Daisy

Over Daisy

Ik ben Daisy en blog op homeofdaisies.nl  over beauty, lifestyle en DIY. Omdat ik gigantisch chaotisch ben, heb ik altijd pen en papier bij de hand en heb ik werkelijk overal wel een notitieboekje voor. To do lijstjes, mijn blog, recepten en aantekeningen tijdens reizen. Schrijven maakt mijn leven overzichtelijk.

Eens per maand zal ik op mylovelynotebook.nl praktische tips en ervaringen delen over hoe notitieboekjes jouw leven leuker, makkelijker en georganiseerder kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.