5 tips om te falen

Falen is een woord met een negatieve wanklank. En hoe onterecht. Henry Ford, de legendarische industrieel en bedenker van het automerk Ford zei ooit: Failure is the only opportuntiy to begin again, only this time more wisely. Omdat je kan groeien door te falen geven we graag wat tips om ook daadwerkelijk te falen.

1. Sta open om te falen

Doordat de mens nogal bang is om het stempel mislukkeling te krijgen zal een bepaalde richting of werkwijze niet gekozen worden.  En dat is nou net jammer. Juist door de uitdagende route te kiezen en daarbij te weten dat je zou kunnen falen is een belangrijke leerweg. Door jezelf toe te staan fouten te maken gun je jezelf rust en vrijheid. Je vult daarmee niet de druk om alles perfect te doen. Weet ook dit:  succesvolle mensen doen niet altijd alles perfect, succesvolle mensen durven gewoon meer.

2. Faal gerust een keertje

Zo, je staat nu open om te falen. Heel goed! Nu nog in de praktijk brengen. Niet dat je bewust moet falen of dat je het falen actief opzoekt, maar ga de uitdaging niet uit de weg. Kies de veilige weg en val niet op. Kies de spannende weg en wees succesvol. Faal je op de spannende weg? Je bent afgeweken van de gebaande paden en je hebt het geprobeerd. Ondanks dat je het misschien niet toe wil geven: je bent niet perfect en dat hoeft ook niet. Er zijn weinig tot geen mensen die dat wel zijn.

3. Sta stil bij wat er mis ging

Falen op zich is niet noodzakelijk waardevol. Het gaat er om wat je er mee doet. Neem een moment voor jezelf om te bedenken wat anders had gemoeten. Bespreek dit ook met anderen. Dit geeft je een voorsprong op het moment dat je voor je volgend uitdaging / route / keuze staat.

4. Faal in je voordeel

Omdat je ergens al eens hebt gefaald ben je beter in staat om weloverwogen keuzes te maken. Van je fouten leer je namelijk. Stel je nou eens voor dat je alles perfect zou doen? Daar leer je veel minder van! Je rugzakje met ervaringen vult zich op deze manier elke keer weer. En waarom zou je dit rugzakje niet blijven vullen. Het maakt jou alleen maar beter en sterker.

5. Vier je succes

Door je ervaringen zal je er in slagen om meer, leukere, betere successen te behalen. Geniet hier ook vooral van. Jij hebt hier aan bijgedragen en je faalmomenten ook! Wat brengt de toekomst jou? Nog meer successen en leerzame faalmomenten. Wat heerlijk!

“Only those who dare to fail greatly can ever achieve greatly” – Robert F Kennedy
Falen is dus helemaal niet erg, zolang je er iets positiefs voor jezelf uithaalt.

Wat is jouw les van een faal-actie? Deel ze hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.