Wytske Bouwma

Ondernemers en de kracht van hun notitieboek – Wytske Bouwma

Ondernemers en de kracht van hun notitieboek

Schrijven is erg belangrijk voor ondernemers. Ze hebben vaak een drukke agenda, veel afspraken en ontmoetingen met klanten en andere ondernemers. Daaruit volgen vele plannen, ideeën, inzichten en to-do’s. Deze moeten natuurlijk een goed plekje krijgen! Daarnaast spelen notitieboeken ook een belangrijke rol bij het vastleggen van je successen en het reflecteren.

Elke maand interview ik een ondernemer over het gebruik van hun notitieboek. Wat zijn hun voorkeuren, waarom schrijven ze zo graag? En wat brengt het ze. Ik hoop jou met deze interviews te kunnen inspireren!

Wytske Bouwma

Wytske is 32 en Frieze moeder van 2 kindjes. Bijna 7 jaar heeft ze haar eigen onderneming gehad in opvoedingsondersteuning. Onlangs gooide ze het roer om en is nu zang- en performancecoach (www.wytskebouwma.nl). Met individuele coaching en workshops helpt ze mensen zingen met meer zelfvertrouwen, waardoor ze hier meer van gaan genieten, zenuwen de baas zijn, vrijuit kunnen performen én beter gaan zingen.

Wat betekent een notitieboek voor jou?

Notitieboeken betekenen heel veel voor mij. Het is begonnen toen ik het boek De Secret ben gaan lezen. Ik ben toen begonnen met het opschrijven van mijn doelen, de dingen die ik wil bereiken en de succesverhalen. Maar ik schreef vooral echt de positieve en leuke dingen op die ik had bereikt.

Ik ben een tijdje gestopt, maar sinds een jaar ben ik weer heel fanatiek aan het schrijven. De aanleiding om weer te gaan schrijven was omdat ik bezig ging met mijn online cursus en mijn ideeën die ik hierover wilde opschrijven. Ik kwam een schriftje tegen met de tekst: Anything is possible en ben daarin weer begonnen. Deze gebruik ik voor mijn zakelijke notities en to-do’s. Ook schrijf ook mijn doelen voor de week op en de successen die daar uitvloeien.

Ik ben nooit op zoek naar een notitieboek, ze komen op mijn pad

Later kwam ik mijn andere prachtig notitieboek tegen op de site van My Lovely Notebook, die leek op een tekening die ik onlangs zelf had gemaakt. Uiteindelijk won ik deze een korte tijd later in een challenge. Echt heel bijzonder! Dit notitieboek met de kolibrie gebruik ik nu als dagboek. Daar schrijf ik meer verhalen in. Ik schrijf op wat er is gebeurd en mijn gedachten over dingen. Ik heb graag onderscheid van deze toepassingen in een verschillend notitieboek, anders is het overzicht een beetje kwijt.

“ Het liefst zou ik er nog wel eentje willen!”

De meeste notitieboeken kom ik tegen of komen naar mij toe. Ze komen als ware op mijn pad. Maar door de notitieboeken die ik nu veelvuldig gebruik, ontwikkel ik meer mijn voorkeuren waar mijn volgende notitieboek aan moet voldoen. Dus voor het volgende notitieboek zal ik wel meer op zoek gaan.

Schrijven voor mijn persoonlijke ontwikkeling

Schrijven doe ik veel over mijn ontwikkeling en zelfreflectie. Naast positieve dingen schrijf ik nu al mijn gedachten op en zie bijzondere patronen. Bijvoorbeeld dat ik vond dat andere mensen perfectionistisch zijn, en dat mij nu opvalt dat ik dat in bepaalde dingen zelf ook perfectionistisch ben! Door het schrijven ben ik ook weer dichter mijn gevoel gekomen. Als je alleen maar positieve dingen opschrijft, negeer je waarschijnlijk ook een beetje de negatieve dingen. En nu schrijf ik echt bijna alles op.

De reden dat ik schrijf is om inzicht en overzicht te krijgen. Als ik ergens niet uit kom, ga ik schrijven. Dan schrijf ik alles op wat in mijn hoofd is omgegaan en ga met mijzelf schrijvend in discussie. Schrijven doe ik bijna elke dag. Soms sla ik een dag over, andere keren schrijf ik meerdere keren per dag.

“Ik vind het gewoon heerlijk om van mij af te schrijven!”

Persoonlijke voorkeuren perfecte notitieboek

Ik kies een notitieboek eigenlijk uit op basis van de buitenkant. Ze zeggen dat blanco is beter voor je creativiteit, maar het ligt er natuurlijk ook aan waarvoor ik mijn notitieboek gebruik. Wel vind ik het fijn dat een notitieboek wat groter is, zodat er ruimte genoeg is.

Zakelijk en privé raakt steeds meer verweven

Mijn notitieboeken gebruik ik zowel zakelijk als privé. Maar tegenwoordig is mijn persoonlijke ontwikkeling wel meer verweven met de ontwikkeling van mijn bedrijf. Eigenlijk schrijf ik veel over de groei van mij als ondernemer. En ik merk dat het eigenlijk steeds meer één wordt. Ik ben echt mijn bedrijf.

Wat is jouw ultieme notitieboek tip voor de lezers van MLN?

Persoonlijk vind ik het fijn om onderscheid te maken in een notitieboekje voor notities en een notitieboek als dagboek. Mijn tip is dan ook: “maak onderscheid in notitieboeken voor het doel waarvoor je het wilt gebruiken en kies voor elk doel een apart notitieboek. Kies naar aanleiding van het doel het uiterlijk, het formaat en de inhoud.”

 

De favoriete notitieboeken van Wytske Bouwma

Ondernemers en de kracht van hun notitieboek – Wytske Bouwma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.